Üzlet

Egyre nagyobb rá az igény, mégis megtiltják az online gyógyszerkiadást

Forbes
2021. december 07. 4 perc olvasás

Januártól a vény nélküli gyógyszereket sem szállíthatja futár, csak szakképzett gyógyszerész vagy asszisztens. A kamara a nagy szerződések miatti bevételkieséstől védené a kisebb patikákat, de az érintettek szerint épp ezzel okoznak komoly bevételkiesést már középtávon is.

Januárban érvénybe lép Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jogszabálymódosítása, amely szerint a vény nélkül kapható gyógyszereket csak gyógyszerész vagy szakasszisztens szállíthatja házhoz, futárok nem, írja a 24.hu.

300 ezer darab online gyógyszer-rendelés a járványhullám alatt

A vény nélkül kapható gyógyszerek online értékesítését tíz éve engedélyezték, és bár nehezen indult be, mostanra mintegy ötszáz gyógyszertár élt a csomagküldés lehetőségével.  

Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment

– idézi a lap a Népszavát. 

Nagy szerződésekről szerzett tudomást a kamara

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a jogszabályváltozást a hamisítás veszélye és a futár belépésével megszakadó ellenőrizhetőségen kívül azzal is indokolta a lapnak, hogy az utóbbi időben több új, nagy volumenű csomagküldési szerződésről szereztek tudomást, ez alapján pedig agresszív piacszerzésre számítottak. Ez a kamara szerint középtávon veszélyeztethette volna a kistelepüléseken lévő patikák fennmaradását, mert olyan forgalmat vett volna el tőlük, ami a létükhöz elengedhetetlen.

Ezek a szerződések a 24.hu szerint a Phoenix Pharma Zrt. 100 millió forintos webes fejlesztése és a Hungaropharma Zrt. összefogása a Foodpandával voltak. 

A lap megkereste Kaló Tamást, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója meglepőnek tartja a törvénymódosítás időzítését, hiszen a koronavírus-járvány miatt, biztonsági megfontolásokból, a lakosság kifejezetten igényli, hogy otthonában vehesse át a gyógyszertári készítményeket. Szerinte egy ilyen jelentősen korlátozó intézkedés előtt szükség lett volna hatástanulmányra, amelyben a felhozott biztonsági kockázatokat megvizsgálhatták volna. Hozzátette, hogy a patikákban mindig gyógyszerész felügyelete mellett készítik össze a rendelést, és zárt csomagban adják át a futárnak.

Nem tudnak olyan esetről, hogy valaki a csomagküldés miatt szenvedett volna egészségkárosodást.

Egy másik, webes forgalmazásban érdekelt patika képviselője hasonlóan értetlenül állt a törvényjavaslat előtt, hiszen chatbotokkal még a gyógyszerésszel való kommunikáció is megoldható volt a netes rendelések esetén is. Egy másik névtelen megszólaló

kizártnak gondolja, hogy meg lehessen oldani a szakképzett személyzettel történő házhoz szállítást.

Az érintettek arra számítanak, hogy elveszíthetik forgalmuk egy részét a patikák, és hogy a csomagküldés megszüntetésével a gyógyszernek nem minősülő termékcsoportok forgalmának egy része elkerülhet a gyógyszertáraktól más online webáruházakhoz drogériákhoz. 

A jogszabálymódosítás további gyengeségét az is mutatja Kaló Tamás szerint, hogy nem foglalkozik a gyógyszertáron kívül forgalmazható vény nélküli gyógyszerekkel és azzal sem, hogy tavasz óta már a gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések kisboltjaiban is lehet ezeket árusítani. Pedig ezeken a helyeken sem biztosított, hogy patikus adja át a gyógyszert, tanáccsal ellátva a beteget.

Fotó: Tbel Abuseridze