Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Önfertőtlenítő falburkolatot fejleszt kórházaknak a magyar milliárdos cége

A Graboplast a magyarországi mobil járványkórházak építtetőjével is egyeztet arról, hogy a speciális burkolatot beépítsék.

Saját kutatás-fejlesztése eredményeként heteken belül piacra dobhatja önfertőtlenítő falburkolatát a Graboplast közölte a cég a Forbes szerkesztőségével.

A speciális felületkezelésnek köszönhetően vegyszer nélkül képes lebontani a mikroorganizmusokat, így a vírusokat és baktériumokat is.

A cég kérdésünkre közölte, hogy egyeztetéseket folytatnak a magyarországi mobil járványkórházak építtetőjével is, hogy a speciális burkolatot beépítsék a most épülő intézményekbe.

A győri székhelyű cég saját szabadalma alapján már több éve gyártja az elsősorban egészségügyi intézmények számára kifejlesztett Silver Knight padlóburkolatát, melyet Kínától az Egyesült Államokig exportálnak.

Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus terjedéséről érkező első beszámolók után megnőtt az érdeklődés a cég önfertőtlenítő tulajdonságú burkolata iránt, és egyre gyakrabban kaptak olyan jelzéseket partnereiktől, hogy a vírusok és baktériumok elleni védekezésben nagy szükség lenne egy hasonló tulajdonságú falburkolatra is.

Ezüst-ion és fényre aktiválódó védőréteg

A speciális felületkezelés nem csupán gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását, hanem kifejezetten elpusztítja azokat, mindezt vegyszerek használata nélkül. A termék felületén olyan réteget alakítottak ki, amely 8 óra alatt még az úgynevezett szuperbaktériumokat is képes elpusztítani, nem tartalmaz antibiotikumokat, így a kórokozók sem válhatnak rezisztenssé velük szemben.

A felületvédelemnek két komponense van: az első egy természetes, több száz éve ismert és alkalmazott fertőtlenítőszer, az ezüst ion, míg a második egy fény hatására aktiválódó védőréteg, ami az érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat vízre és szén-dioxidra bontja. Így az elpusztult kórokozók nem tudnak egy védőréteget képezni, amely újabb populációk számára táptalajul szolgálhatna.

A hatékonyságát független intézetekben, az ISO 27447 szabvány szerint végzett magyar, amerikai és kínai vizsgálatok tanúsítják, melyeket kifejezetten nehezen elpusztítható, illetve gyakran előforduló baktériumokon (pl. MRSA, VRE, ESBL, E-Coli) végeztek el. Az eredmények alapján a mikroorganizmusok több mint 99 százaléka elpusztult néhány órán belül. Itthon a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban valós környezetben végeztek összehasonlító teszteket, ami szintén ugyanerre az eredményre jutott.

A Graboplast a Wallis és Wing csoporthoz hasonlóan Veres Tibor, a hatodik leggazdagabb magyar többségi tulajdonában áll. A vállalat a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint a közületi-, sport- és a járműipari padlók. 2019-ben 18 milliárd forintos árbevételt értek el, aminek 90 százaléka származik exportból.

Oszd meg!