Üzlet

Orvos, politikus, globálisan befolyásos, és egy magyar rákkutató céget magasztal

Forbes
2022. február 10. 5 perc olvasás

Meglepő helyről kapott fajsúlyos elismerést egy magyar rákkutató cég, az egész világ felfigyelhet rájuk. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyenesen azt mondta: az Oncompass lesz az, amely elhozza a következő tudományos forradalmat.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az európai digitális fejlődéséről tartott konferencia (Masters of Digital) megnyitóján nagy elismeréssel szólt a magyar Oncompass Medicine-ről.

Az elnök beszédében kiemelte, hogy az Oncompass által fejlesztett szoftver forradalmi áttörés az orvostudományban.

„Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket az Oncompass nevű magyar cégre, akik a Digital Europe tavalyi versenyén elnyerték a Jövő Unikornisa díjat. Az Oncompass egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely abban segíti az onkológusokat, hogy a leghatékonyabb terápiát válasszák ki a betegeik számára. A mesterséges intelligenciának köszönhetően ez a szoftver képes előre jelezni, hogy az egyes betegek hogyan reagálnak majd a szóba jöhető sok ezer célzott terápiára. Ez egyszerűen elképesztő, ez lehet a következő új tudományos forradalom! A mesterséges intelligencia egy folyamatosan fejlődő, hatalmas erő, amely egyre hasznosabban szolgálja az emberiséget.”

Egy európai top politikus szájából ilyesmi viszonylag ritkán hangzik el, és gondolhatnánk, hogy a szakmai berkekből származó dicséretek fajsúlyosabbak is ennél, ám mivel von der Leyen az EU legmagasabb rangú vezetője, és mint ilyen az amerikai Forbes legfrissebb befolyásos női listáján a 8. legbefolyásosabb nő, és ráadásul orvos végzettségű is, ez plusz súlyt ad a szavainak.

Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine társalapítója és tudományos igazgatója – aki szintén előadott a konferencián, és azt tárta a nemzetközi szakma elé, hogyan lehetne az új digitális egészségügyi eszközöket minél gyorsabban eljuttatni Európa minden betegéhez – így reagált:

„A csapatommal együtt nagyon meghatódtunk az Európai Bizottság elnökének szavain. Sok-sok év nehéz munkája után, a hazai és nemzetközi elismeréseket követően, most újra úgy érezzük, hogy érdemes kitartóan dolgoznunk, a világ is felfigyel az eredményeinkre. Rendkívül felemelő érzés számunkra ez a megbecsülés, erőt és biztatást ad a jövőre nézve. A személyre szabott orvoslás az emberiség régi célja, a mesterséges intelligencián alapuló, digitális egészségügyi fejlesztések – köztük az általunk fejlesztett Kalkulátor szoftver – új korszakot nyitnak a betegek célzott gyógyításában. Büszkék vagyunk rá, hogy az Oncompass is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországra, mint a tudományos kutatás és az innováció fellegvárára tekintsenek az Európai Unióban és szerte a világon.”

A személyre szabott terápiák ereje

Szakmai berkekben az Oncompass régóta ismert és elismert ­– tavaly azzal kerültek a hírekbe, hogy

sikerült megtalálniuk a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához a rákos betegek gyógyításában.

A daganatos betegek kezelésekor az orvosok – a hagyományos terápiák mellett –, ugyanis egyre gyakrabban alkalmazzák a személyre szabott, célzott terápiákat is. A célzott gyógyszerek száma folyamatosan nő, a világon újabb és újabb célzott gyógyszerek jelennek meg, amelyek közül sok már Magyarországon is elérhető. Egyre erőteljesebb az igény a daganat részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálatára, és a kapott eredmények átfogó elemzésére. Peták István és csapata egy olyan mesterséges intelligencián alapuló Kalkulátor szoftvert (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztett ki, amely rendszerezi és értékeli a molekuláris diagnosztika eredményeit.

A fejlesztésért már több rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesültek. 2019-ben a kalkulátor megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) díját, és megnyerte a Get in the Ring! V4 versenyt. 2020-ban itthon az megkapta az Év Innovációja díjat és a Gyurós Tibor Díjat is, 2021-ben pedig – Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként – elnyerte a Jövő Unikornisa díjat.

Egyetemi évfolyamtársak

A cég sztoriját egyébként az egyik első Forbes magazinban (2014 júniusában) írtuk meg. Akkori portrénkból kiderült, hogy az egymást az egyetemi évfolyamról ismerő két orvos eredetileg nem akart professzor lenni, mindketten a gyakorló orvoslás irányába indultak el. Peták István előbb patológiával kezdett foglalkozni és mellette rákbeteg gyerekeket kezelt egy budapesti klinikán – már ekkor rájött, hogy bizonyos génhibák előre jelzik, kinél lesz hatásos ugyanaz a kemoterápia és kinél nem.

Peták István rákbeteg gyerekeknél jött rá, hogy a genetika meghatározza például a kemoterápia sikerét / Fotó: Falus Kriszta

Schwab Richárd közben gasztroenterológus lett, majd 2003-ban indították el közös cégüket 3 millió forint befektetéssel. Ezt később más külső befektetők (például az OTP kockázati tőkealapjának) bevonásával természetesen megtöbbszörözték, de mindketten ma is tulajdonosok a cégben (19-19 százalékkal).

Egészen eltérő karakterek: Peták Istvánt 2014-es portrénkban „békés kutatóként” jellemeztük, Schwab Richárd saját magát úgy írta le, mint „túlfeszült lényeglátó”.

Az Oncompass Medicine Kft. árbevétele 2020 végére majdnem elérte az 1 milliárd forintot, több mint 50 embert foglalkoztatott, és 87 milliós adózott eredménnyel zárt.

Nyitókép: Peták István, az Oncompass társalapítója és tudományos igazgatója