Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ömlik a pénz. Szállodába, irodába, lakásokba

Soha nem volt ennyire telített az irodapiac, rég nem épült ennyi szálloda egyszerre Budapesten, és országszerte meglódult a lakáspiac. Mutatunk pár izgalmas fejlesztést.

Az év végéig várhatóan a 2 milliárd eurót is meghaladja a magyarországi ingatlanbefektetési tranzakciók összértéke, ez minden eddigi várakozásnál és rekordnál is több. Ez az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) friss adata, de a CBRE elemzése és saját Forbes-körképünk is azt mutatja: az ingatlanpiac valamennyi szegmensébe ömlik a pénz. Óriási iroda- és hotelfejlesztések zajlanak (főleg Budapesten), a lakáspiacot a CSOK, a kedvezményes áfa és a lakáshitelezés újbóli beindulása húzza (szinte az egész országban).

És ott mi épül? Ja, egy szálloda…

“Van business case” – Hegedűs Attila, a BDO partnere ezzel indokolta a hotelfejlesztési piacon látható fellendülést, amikor a nemrég megjelent Forbes Urban különszámunkban a Budapesten futó friss szállodai beruházásokat szedtük össze. Közel egy tucat nagyobb volumenű szállodaépítést számoltunk össze, ezek a projektek már mind elkezdődtek, 3-4 éven belül be is fejeződnek, és 2000-3000 új szállodai szobával bővítik a fővárosi kínálatot.

cover_1-page-001

Bővebben az Urbanben! Keresd a standokon!

Az ingatlanfejlesztők is látják, amit az utca embere: a város tele van turistákkal. A turizmus és a turisztikai ingatlanok piaca tipikusan olyan üzletág, amely nagy hullámzásokat mutat, és nagyon jól mutatja a gazdasági ciklusok kilengéseit. A válságban és a válság utáni években szinte sípszóra megálltak a fejlesztések, a kilábalást követően viszont újra hirtelen felpattant a piac, régi láncok, egykor itt lévő, de a válságban kivonuló szereplők és vadonatúj márkák is villámgyorsan megjelentek.

Most éppen mi épül?

  • a reptéren az Ibis Styles, év végén talán át is adják
  • az V. kerületben komplett “upmarket hub”: az ötcsillagos Buddha Bar mellett javában épül már a Párisi Udvar, 2019-ben pedig megnyílhat a szemközti Matild-palotában a Luxury Collection is – egymástól tíz lépésre három ötcsillagos palota lesz körülbelül 300 luxusszobával
  • a bulinegyed vonzáskörzetében a Hard Rock Hotel és a Hilton Garden Inn – igazi lyfestyle hotelek
  • hányatott sorsú épületek és régóta üres telkek kapnak hamarosan új funkciót: az Operával szemben az egykori Balettintézet helyén a W Hotels, a Clark Ádám téren a Hotel Clark
  • a szűk belvárostól kissé odébb, nagy kapacitású tipikus nagyvárosi hotelekkel is bővül a piac: ilyen lesz az Intercity vagy a Meininger

És ez nem a teljes lista…

daylight_render

A Clark Hotelt 2018 tavaszán adják át (Fotó: Continental Group)

Mindezzel egybecseng a CBRE elemzése: idén 145 szállodai szobát adnak át, jövőre 1944-et, 2019-ben 549-et, míg 2020-2022 között további 1012 újabb szobával bővülhet a kínálat. Most úgy látszik, hogy az egyre fejlődő, idén rekorddal záró turizmus ezt fel is képes szívni.

Több millió négyzetméter iroda

Az irodapiacon is nagy a pezsgés: jelenleg alig található kihasználatlan irodaterület a minőségi A vagy B kategóriás épületekben. Az IKE adatai szerint a fővárosi üresedési mutató sosem állt még ennyire alacsony szinten (7,6 százalékon). A szereplők optimisták, a budapesti irodapiac akár több millió m2-nyi új irodahelyet is igényelhet, amelyek a következő években várhatóan meg is épülnek.

A harmadik negyedév során két új irodaépületet adtak át Budapesten:

  • A Graphisoft Park Start-up épületét Észak-Budán 2500 m2-rel,
  • és a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő, saját tulajdonú Nexon székház 4000 m2-rel növelte az irodaállományt.

A teljes budapesti modern irodaállomány így 3 353 235 m2-re emelkedett.

Lakás, áfa

Erősödik a lakáspiac is, egyre nagyobb részt hasít a tortából, sőt a vidéki nagyvárosi piacok is felzárkózhatnak a fővároshoz a következő pár évben. Itt egyetlen komoly bizonytalansági tényezőt látnak a piaci szereplők, ez a kedvezményes áfakulcs sorsa. Az eredeti tervek szerint 2019-től megszűnik az újlakás-építések utáni 5 százalékos áfa, és újból 27 százalékosra ugrik. Ez rendesen visszavetné a növekedést, meg is fordíthatja a trendet.

A piac szereplői ezért egyöntetűen az 5 százalékos áfa fennmaradását szorgalmazzák 2019 után is. Takács Ernő, az IFK elnöke szerint a magasabb áfa ugyan növelné a költségvetés bevételeit, de azonnali jelentős áremelkedést hozna. A vásárlóerő csökkenése miatt pedig ismét visszaesne az újlakás-kínálat. Végső soron az alacsonyabb gazdasági teljesítmény miatt a költségvetés is kisebb bevételt realizálna.

Az IFK felmérése szerint nagyjából 30 ezer új lakásnak kellene felépülnie Magyarországon a régiós átlag eléréséhez. A kormányzati intézkedések hatására 2016-ban közel háromezerrel több új lakás épült meg 2015-höz képest, és a lakásépítések hosszú megvalósulási ideje miatt ennél jelentősebb hatás 2017-től várható. Ha 2019 után is fennmarad a kedvezményes áfakulcs, akkor 2022-ig évi 28 ezer közelébe emelkedik az épített lakások száma. Ha viszont 2020-tól ismét 27 százalékos áfa terheli majd az új lakásokat, a lakásépítési szám csökkenni fog, miáltal 2022-ben az újonnan épített lakások száma alig haladja majd meg a 10 ezret.

hotelek

Ez csak ízelítő a most épülő budapesti szállodákról, további részletek a Forbes Urban-ben!

A Forbes Urban még kapható az újságosoknál, az összes most futó jelentősebb budapesti hotelberuházással, látványtervekkel, adatokkal. Keresd a standokon!

Oszd meg!