Fotó: Creative Commons
rövid hír

Fertőzőbb az omikron Dániában elterjedt változata

Forbes
2022. február 01. 2 perc olvasás

Az omikron változatai közötti különbségeket vizsgálta egy dán kutatás. A BA.2 fertőzőbb, mint a BA.1, de az oltás szerepe továbbra is fontos.

Könnyebben átadható az omikron variáns BA.2 változata, és jobban képes megfertőzni beoltott embereket, mint a gyakrabban előforduló BA.1, írja a Reuters. Az omikron két típusa közötti különbségeket egy dán tanulmány vizsgálta.

A december és január között több mint 8500 dán háztartás koronavírus-fertőzését elemző tanulmány megállapította, hogy a BA.2-vel fertőzöttek nagyjából 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőztek meg másokat, mint a BA.1-gyel fertőzöttek.

Világszerte az “eredeti, BA.1 alváltozat az omikron esetek több mint 98 százalékát teszi ki, de közeli rokona, a BA.2 gyorsan domináns törzzsé vált Dániában, és január második hetében letaszította a BA.1-et. A kutatás adatai alapján azok, akik BA.2-vel fertőződtek meg, 39 százalékos eséllyel adták tovább a vírust a velük együtt élőknek a következő hét napban, a BA.1 esetén ez 29 százalék volt.

A tanulmány kutatói azt állapították meg, hogy a BA.2 amellett, hogy könnyebben terjed, olyan „immunelkerülő” tulajdonságokkal rendelkezik, melyek tovább csökkentik a védőoltás fertőzésekkel szembeni hatását.

A Statens Serum Institut, a Koppenhágai Egyetem, a dániai Statisztikai Hivatal és a Dán Műszaki Egyetem által készített tanulmány még nem esett át a szakmai lektoráláson.

A BA.2-t az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Norvégiában is regisztrálták, de jóval kisebb arányban, mint Dániában, ahol a fertőzések 82 százalékát teszik ki.

A tanulmány ugyanakkor hangsúlyozta az oltások szerepét is: mind az emlékeztető oltással, mint a teljesen beoltott egyének kevésbé hajlamosak megfertőződni és átadni bármelyik variánst, mint a be nem oltottak.

Az SSI előzetes elemzése alapján a BA.2 és a BA.1 esetén nincs különbség annak kockázatában, hogy az illető kórházba kerüljön.

Fotó: Creative Commons