Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több mint 14 évnyi munkának felel meg a magyar olimpiai aranyérem

Megemelt pénzjutalomban részesíti a magyar kormány az olimpiai versenyszámok első nyolc helyezettjét: az első 50, a második 35,7, a harmadik 28,5, de még a nyolcadik is 2,8 millió forinttal gazdagodik.

Magyarország sikeres olimpiát zárt Tokióban, az éremtáblán a 15. lett  6 arannyal, 7 ezüsttel és 7 bronzzal. A Blikk összegzése szerint

összesen 2,39 milliárd forint jutalommal számolhatnak a legsikeresebb olimpikonjaink.

Az összegen nagyot dob, hogy a bronzérmet szerző női és férfivízilabda-válogatott tagjai és a hetedik női kézilabdázók is teljes jutalmat kapnak, nem pedig töredéket, mint a korábbi viadalokon. 

Viszonyításképpen a legutóbbi megállapított nettó magyar átlagkereset 293 ezer forint volt. A magyar olimpiai aranyérem ennek fényében több mint 14 évnyi munkának felel meg, amit bele is tesz a karrierjébe egy sportoló.

Így alakulnak a jutalmak:

107,2 millió forint – Csipes Tamara (kajak)

100 – Kozák Danuta (kajak) és Milák Kristóf (úszás)

78,5 – Szilágyi Áron (vívás) és Bodonyi Dóra (kajak)

71,5 – Kopasz Bálint (kajak)

55,7 – Tótka Sándor (kajak)

50 – Lőrincz Tamás (birkózás), Kárász Anna (kajak)

35,7 – Lőrincz Viktor (birkózás), Varga Ádám (kajak), Rasovszky Kristóf (nyílt vízi úszás), Berecz Zsombor (vitorlázás), Siklósi Gergely (vívás)

28,5 – Tóth Krisztián (cselgáncs), Hárspataki Gábor (karate), Kovács Sarolta (öttusa), Gémesi Csanád (vívás), Szatmári András (vívás), Decsi Tamás (vívás), férfi és női vízilabda-válogatott

27,2 – Nádas Bence (kajak), Csizmadia Kolos (kajak), Kapás Bolgárka (úszás)

24,3 – Márton Anna (vívás)

21,5 – Medveczky Erika (kajak), Vas Kata Blanka (hegyikerékpár), Olasz Anna (nyílt vízi úszás), Kenderesi Tamás (úszás), Verrasztó Dávid (úszás)

20 – Hosszú Katinka (úszás), Péni István (sportlövészet)

17,1 – Németh Nándor (úszás)

14,3 – Szőke Alex (birkózás), Muszukajev Iszmail (birkózás), Pupp Réka (cselgáncs), Takács Kincső (kenu), Balla Virág (kenu), Salim Omar (tekvándo), Szabó Szebasztián (úszás), Bohus Richárd (úszás), Telegdy Ádám (úszás)

11,4 – Lucz Dóra (kajak), Marosi Ádám (öttusa), Mihályvári-Farkas Viktória (úszás)

5,7 – Béke Kornél (kajak), Mészáros Eszter (sportlövészet), Nagy Péter (súlyemelés), Bicsák Bence (triatlon), Cseh László (úszás), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Veres Laura (úszás), Késely Ajna (úszás), Verrasztó Evelyn (úszás), Kreiss Fanni (vívás), Mohamed Aida (vívás), Kondricz Kata (vívás), Pásztor Flóra (vívás) és a női kézilabda-válogatott

2,8 – Katona Renáta (vívás), Pusztai Liza (vívás), Battai Sugár Katinka (vívás)

Családi ezüst: Lőrincz Viktor is olimpiai érmes

Szabados Gábor sportközgazdász szerint ez kormányzati szinten nem egy nagy összeg, főleg mivel négyévente jelent kiadást. A jutalmazás inkább szimbolikus jelentőségű, hiszen a felkészülés során számos támogatást megkapnak a sportolók.

Borítókép: Berecz Zsombor // Forrás: Finn Class/Flickr

Oszd meg!