Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: chuttersnap // Unsplash

Olcsóbb bérletidíj? – a szigorító intézkedések átírhatják az albérletpiacot

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. A koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések tovább csökkenthetik a bérleti díjakat az egyetemvárosokban, mivel a felsőoktatás a digitális térbe költözik.

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a magyarországi albérletpiac – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderül:

idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban stabilizáltnak látszik a 10-15 százalékos éves árcsökkenés, míg az ország többi részében inkább stagnálnak a bérleti díjak éves összevetésben. A frissen bejelentett, koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések azonban átrajzolhatják az albérletárakat az év hátralévő részében.

Az árakat most a koronavírus diktálja

Míg a korábbi években a tanév indulása miatt a szeptemberi szezon mindig bérletidíj-emelkedést hozott, a koronavírus-járvány változékonnyá tette a piacot.

A felsőoktatás novemberben a digitális térbe költözik, így sok hallgató hazaköltözik, ezért tovább nőhet a kiadó lakások így is rekordnagyságú kínálata.

„A megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig minden bizonnyal további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.”

Balogh László szerint a helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett az ingatlan.com adatai alapján.

A bérletidíjak 2017-re hajaznak

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok.

A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben most havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet kibérelni egy lakást. Az olcsóbb egyetemvárosok közé Nyíregyháza, Miskolc és Eger tartozik, ahol 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj az ingatlan.com kínálatában.

Kép: chuttersnap // Unsplash

Oszd meg!