Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ivan Aleksic / Unsplash

Mi ez a náthaszerű betegség, ami az iskolakezdésre ütött be, és otthon tartja az osztály felét, de nem covid?

Két hete kezdődött a tanítás, de ennyi idő elég volt arra, hogy egy vírus elkezdje otthon tartani az iskolásokat és a szüleiket. A szerkesztőség személyes érintettsége szülte a cikk ötletét, de hamar rájöttünk, hogy ennél nagyobb ügyről van szó, miután megkérdeztünk egy háziorvost: mi ez a járványszerű valami, ami nem covid?

Ez már a delta?

Elegen dőltek ki a szerkesztőségből a hét elején ahhoz, hogy felébredjen a mindenkiben ott rejlő ösztönlény, akit az elmúlt bő másfél év tapasztalatai arra treníroztak, hogy már egy kósza köhintés után is érdemes óvatosnak lenni. Az is világos lett, hogy nemcsak a szerkesztőség felnőtt tagjai, hanem a gyerekeik is érintettek voltak óvodás kortól egészen gimnáziumig, és hiába a köhögős, torokfájós, orrfolyós tünetek, az érintettek mindegyike negatív covidtesztet produkált. Ekkor pedig már furdalni kezdett minket a kíváncsiság, és utánakérdeztünk, hol lehet még ezzel a járványszerű, de nem covidbetegséggel találkozni, és legfőképp: miért?

A rögtönzött adatgyűjtés budapesti gimnáziumokat és általános iskolákat fedett le, és meglepő adatok érkeztek:

egy budapesti általános iskolában tizenegy gyerek hiányzik a harmincból, egy másikban az osztálylétszám harminc, az egész iskola húsz százaléka hiányzik.

Két másik megerősítés után már úgy láttuk, ideje háziorvoshoz fordulni.

Gyerekorvos: Extrém a leterheltség

Dr. Tordas Dániel budakalászi csecsemő- és gyermekorvos telefonon válaszolt a kérdéseinkre, és megerősítette, hogy a gyerekorvosi rendelők extrém leterheltséggel dolgoznak az iskolakezdés óta, de a felnőtt praxisban dolgozó kollégáitól is hasonlókat hall.

A megbetegedések legtöbbje egyszerű nátha, amely azért okozott most kiugró esetszámokat, mert hirtelen és hosszú kihagyás után indult be újra az aktív közösségi élet az iskolákban.

„Másfél év után szabadult fel az ország annyira, hogy az iskolába is visszatérjenek a gyerekek, a szervezetük pedig hirtelen újra kórokozókkal találkozik” – mondta Dániel a Forbes.hu kérdésére.

Ezért ami korábban csak október-novemberben jelentkezett, az most már szeptemberben legyűri az immunrendszert.”

Hozzáteszi: kilenc-tíz hónapja több volt a pozitív, mint a negatív covidteszt a rendelőkben, ez egyelőre fordítva van, de a szülőknek észben kell tartaniuk, hogy a tünetek mögött bármikor állhat a delta variáns, ezért a szülő és az iskola egyéni felelőssége most kiemelten fontos. 

Dr. Tordas Dániel gyermekorvos Fotó: Dr. Tordas Dániel Csecsemő- és gyermekgyógyás / Facebook

Nincs központi iránymutatás, fontos, hogy az iskolák saját szabályokat hozzanak

Több iskola hasonló állásponton lehet, mint a gyerekorvos, mert saját szabályokat hoztak a vírus elleni védekezésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának központi iránymutatása egyelőre ott tart, hogy nem kötelező a maszkhordás, a padok távolságtartása, vagy a hőmérőzés, sőt, a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy nem állhatnak át digitális oktatásra az iskolák, ha olyan korú gyerekek tanításáról van szó, akik már kaphatnak oltást,

tehát hatodik osztály fölött egyelőre biztosan marad a jelenléti oktatás akkor is, ha tanulók vagy diákok megbetegednének. 

Ahogy a Telex is megírta, a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban kötelező a maszkviselés az osztálytermen kívül, és a szülők is csak védettségi igazolvány felmutatás után léphetnek az épületbe. Egy másik budapesti gimnáziumban hetente tesztelik a diákokat covidra, és szintén kötelező a maszk a folyosókon, közös terekben, két székesfehérvári technikumban szintúgy.

A bejáratnál hőmérőznek és kötelező a kézfertőtlenítés is érkezéskor. A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziumban csak a diákok és a tanárok tartózkodhatnak, a szülők csak telefonon és online intézhetik az ügyeket.

Sok múlik a szülőkön

Az iskolai vezetőségek is igyekeznek nyomatékosítani a szülők egyéni felelősségét, és több forrásból értesültünk úgy, hogy hetente köremailben kérik, hogy ha a szülő bármilyen tünetet tapasztal a gyerekén, inkább ne vigye iskolába. Dr.Tordas Dániel szerint ez egy nagyon fontos lépés a védekezésben, és egyben a covidjárvány pszichés hatása is: „Az utolsó influenzajárvány két éve volt, tavaly elkerült minket.

Akkoriban még elfogadható volt, hogy ha a gyereknek csak kicsit folyik az orra, de egyébként van energiája, étvágya, akkor inkább menjen iskolába – én magam is ezt tanácsoltam akkor. Ez ma már egyáltalán nincs így.”

Szerinte az egyéni felelősséget közösségi felelősséggé kell emelni, egy-egy szülői munkaközösség szavazzon arról, legyen-e kötelező maszkviselés, távolságtartás, levegőfertőtlenítés az iskolákban. „Ha a szülő az élet részeként fogja fel a maszkhordást, a gyereket sem fogja zavarni. Most nagyon sok múlik a szülői munkaközösségeken.” 

Borítókép: Ivan Aleksic / Unsplash


Oszd meg!