Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Ők Európa digitális bajnokai: a Guccival egy listán az MKB Bank

A Financial Times friss listájára egyetlen magyar szereplőként az MKB Bank is felkerült.

A napokban közölte Europe’s 100 digital champions címen a kontinens legizgalmasabb digitális vállalkozóit és vállalkozásait a Financial Times, öt kategóriában bajnokként megnevezve 20-20 szereplőt.

A vezéregyéniségek kategóriában (leading individuals) 12 menedzsert vagy inluencert tettek a listára, akik a háttérből vagy a nyilvánosság előtt is ismerten segítik a digitális átalakulást Európában. Köztük van Nenad Bakic horvát matematikus, aki a horvát iskolákban próbálja innovatív módszerekkel – például robotokkal – oktatni az informatikát a gyerekeknek. Ugyanitt szerepel Ida Tin dán üzletasszony, aki Clue nevű appjával a nők menstruációs ciklusát segít monitorozni, és az amerikai származású, de Belgiumban élő Cheryl Miller Van Dyck, akinek brüsszeli intézetében nőket képeznek, hogy majd technológiai cégek élén is megállják a helyüket.

A vállalati digitális átállások kategóriájában húsz kisebb és nagyobb vállalat van a listán, köztük a magyar MKB Bank is, mondván ezek a cégek egy ideje intenzíven használják a digitális technológiát, hogy más pályára állítsák a tevékenységüket. Itt olyan nagy cégek találhatók, mint az Airbus, a Siemens vagy a Gucci.

Az új technológiák és új üzleti modellek közé azok kerültek, akik felforgatnak egy egész iparágat, vagy másokat segítenek hozzá a digitális átálláshoz. Ide 30 céget válogattak be, köztül a Booking.comot, az SAP-t vagy a Revolutot, utóbbiról a decemberi Forbesban is írtunk egy cikket.

A technológiai oktatás kategóriában összesen húsz iskolai programot, programozó iskolát listáztak szerte Európából.

A technológia a társadalmi változásokért elnevezésú blokkban pedig 18 olyan appot, programot, vállalkozást soroltak a bajnokok közé, amelyek digitális módszerekkel elősegítik valamilyen társadalmilag fontos cél teljesülését. A német alapítású Civocracy nevű alkalmazás például arra szolgál, hogy az állampolgárok jobban bevonódhassanak a politikai döntésekbe, a spanyol Fab Lab Barcelona a szállítási költségeket, az áruk fizikai mozgatásával járó környezeti terhelést igyekszik digitális eszközökkel (például 3D nyomtatással) csökkenteni, a brit Open Data Institute pedig azt célozza, hogy a lehető legtöbb kormányzati és céges adat minél több ember számára nyilvános és elérhető legyen.

A digitális bajnokok teljes listája itt érhető el.

 

 

„Az utazás egyik jó oldala, hogy megtanulod, mit értékelj, ha egyszer hazatérsz”