Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: BÉT
rövid hír

Offshore is üzletelhetett az egyik leggazdagabb magyar

Forbes
2021. október 04. 3 perc olvasás

A nemrég kiszivárgott Pandora-iratok eddig soha nem látott részletességgel tárták fel, hogyan rejtik el vagyonukat különböző egzotikus országokban a világ vezető politikusai, nagyvállalkozók, hírességek és bűnözők. Köztük Jászai Gellért, a 4ig informatikai óriás vezetőjéről is kiderült, hogy offshore is üzletelhetett.

Most összesen 11,9 millió file szivárgott ki 14 olyan vállalkozástól, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Az iratokat az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat szerezte meg. Ők koordinálták a nemzetközi újságírói csapat munkáját is.

A nyomozáson világszerte több mint 600 újságíró dolgozott 150 szerkesztőségből, a projekt egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt.

Jászai Gellért a Brit-Virgin-Szigeteket választotta három cége számára is. A cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint a vállalatok célja többek között az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál, a VP Bank Schweiznél. Ez a pénzintézet a liechtensteini VP Bank svájci leánycége, amely már 1988 óta működik. A Direkt36 megkeresésére a 4ig így válaszolt: a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a VP Banknál, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt”.

A most kikerült dokumentumok alapján az alapítás előtt ekkora vagyont terveztek a cégeknek:

  • Albury Management Ltd. – becsült vagyon: 10 millió svájci frank (2,9 milliárd forint)
  • Crompton Finance Ltd. – becsült vagyon: 10 millió svájci frank (2,9 milliárd forint)
  • Burt Investment Ltd. – becsült vagyon: 5 millió svájci frank (1,45 milliárd forint)

Arra, hogy pontosan mely cégekben volt tulajdonrésze Jászainak, nem válaszolt a 4ig a Direkt36-nak.

A brit-Virgin-szigeteki cégközlöny szerint 2020 júliusában kezdeményezték mindhárom jelenleg érintett offshore vállat felszámolását. Ez tíz nappal az után történt, hogy Mészáros Lőrinc kiszállt a 4ig-ből, amely ezzel Jászai ellenőrzése alá került. Arra, hogy a két eseménynek volt-e köze egymáshoz a cég azt válaszolta, hogy Jászainak „2017 júliusa óta a felsorolt társaságok egyikéhez sincs köze”. Hozzátették, hogy Jászainak „nincsenek offshore érdekeltségei, és nem rendelkezik eltitkolt vagyonnal”.

A kiszivárgott iratok között felbukkannak további kormányközeli üzletemberek is, a teljes cikk a magyar vonatkozásokról itt olvasható.

Már 11 ezer kilométer optikai gerinchálózat is Jászai kezében van

A Forbes friss lapszámában megjelent exitlistánkban írtuk arról, hogy a 4ig volt az egyik legaktívabb szereplő az elmúlt évben cégfelvásárlási piacon. Október elején a Jászai Gellért többségi tulajdonába tartozó és egyre nagyobb étvággyal cégeket felvásárló IT-óriáshoz került az ország második legnagyobb saját optikai hálózata.

A 4ig az elmúlt félévben felvásárlásokon keresztül egyre erősebb szereplő lett a telekommunikációs piacon is. Legutóbb az Invitech ICT Services Kft. (Invitech) került a tulajdonába.

A Pandora-iratokban a világ számos vezetőjének offshore-ügyletére fény derült, a Reuters beszámolója szerint köztük van II. Abdullah jordán király, Andrej Babis cseh miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT