Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyugdíjba vonul az egykori csúcsoligarcha

Simicska Lajos megválik minden üzleti érdekeltségétől és ismeretlen áron eladja azokat korábbi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak – írja a 24.hu.

A hírt közleményben tudatták az egykori tulajdonostársak, e szerint:

Dr. Nyerges Zsolt megvásárolja dr. Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy dr. Nyerges Zsolt az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt. A szükséges versenyhivatali eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal eljárásrendjének megfelelően megindítjuk.”

Simicska visszavonulása – kényszerű kiszorulása a nagy állami hirdetésekből élő médiaszektorból és a jelentős közbeszerzési bevételekből élő építőiparból – már évekkel ezelőtt megkezdődött, ez a lapunk által évenként összeállított leggazdagabb magyarok listáján is tükröződött.

  • 2015-ben 112 milliárd forintos becseült vagyonával még a 6. leggazdagabb magyar volt
  • 2016-ban 55,8 milliárd forinttal a 16.
  • 2017-ben 46,6 milliárddal már csak a 21.

Nincs még egy olyan oligarcha, aki annyira közel tudott volna kerülni kormányfőhöz, mint Simicska Lajos – írtuk róla 2015 őszén, amikor már egyértelmű volt, hogy a február 6-i G-nap óta fogy a levegő Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársa, barátja és a Fidesz volt pénztárnoka körül. Addigra elképesztően kiterjedt és összetett cégbirodalmat épített fel (a legtöbb cégben Nyerges Zsolttal közösen), megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai építőiparnak, médiapiacnak, agráriumnak.

Az Orbánnal kirobbant konfliktus némileg késleltetve látszott meg vagyoni helyzetén: míg 2016 őszére médiaportfóliója (HírTV, Magyar Nemzet, Metropol, Heti Válasz, Class FM) már gyakorlatilag elértéktelenedett, a Közgép számai azonban ekkor még százmilliárdon felüli bevételt és tízmilliárdos profitot mutattak. Simicska és tulajdonostársai mindeközben rendre vették fel az irdatlan nagyságrendű osztalékokat: 2010 és 2016 között 123 milliárd forint nyereségrészedést fizettek ki maguknak a hozzá köthető vállalkozások.

Így omlott össze Simicska Lajos médiabirodalma

Oszd meg!