Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Hétvégén jöhet az újabb nyitás, a védetteknek már maszk sem kell mindenhol

A csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy pénteken meglehet a 4 millió beoltott, hétvégén nyithatunk.

Holnap meglehet a 4 millió beoltott, akkor a kormány korábbi döntésével összhangban tudunk dönteni az újranyitásról” – mondta a miniszter. Ez esetben már hétvégén kinyithatnak a mozik, a színházak és a szállodák, az éttermek belső terei, az uszodák és edzőtermek is a védettségi igazolással rendelkezők számára. Az ezzel kapcsolatos részletszabályok már megjelentek – de most új elemeket is bejelentett a tárcavezető.

A védetteknek maszk sem kell

Ezen kívül a védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális- és sportrendezvényeken. Módosítani fogják a Büntető Törvénykönyvet is,

minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása, emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványokat.

Az újabb nyitási forduló: május 10. magasságában 

5 millió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10-től lenne újra engedélyezett a lakodalmak, családi összejövetelek megtartása. A nyári táborokról is ekkor döntenek majd.

A vakcinaigazolványról, ami feltétele lesz a most megnyíló szolgáltatások igénybe vételének, Gulyás azt mondta, hogy átlagosan 10 nap alatt érkeznek meg a címzetthez, de elismerte, hogy ez nem mindig sikerül.

Ha valaki nem kapta meg az igazolását, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvosa vagy az oltópont feltüntette-e azt az EESZT-ben.

Aki most regisztrál, egy héten belül vakcinához jut

Gulyás elmondta, hogy már nincs akadálya annak, hogy ha valaki eddig nem oltatta be magát, az rövid időn belül vakcinához jusson. Szerinte, ha valaki most regisztrál, egy héten belül oltáshoz juthat.

Hatalmas mennyiségű vakcinaszállítmány érkezett a héten az országba: jött egymillió adag Sinopharm, 355 680 adag Pfizer-Biontech, 200 ezer első és 280 ezer második adag Szputnyik V, 19 200 Astrazeneca, ebből a hét folyamán még 324 ezer érkezik.

Müller Cecília szerint „gyakorlatilag elérkeztünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető a védőoltás”, több vakcina lesz az országban, mint amennyien regisztráltak. Ehhez mérten

csak az előző két nap rekord számú, 190 ezer ember kapott oltást. 

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Oszd meg!