Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Diákváros, Snøhetta

Nincs több vita: megépül a Diákváros az eredeti tervek szerint, és kiderült, hol lesz a kínai egyetem

Vége a kormány és a főváros közti feszültségnek: az államtitkár és a BFK-vezér közösen jelentette be, hogy megépül a Diákváros.

Meg fog épülni a Diákváros az eredeti tervek szerint – szögezte le Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Vitézy Dáviddal közösen tartott online sajtótájékoztatón. Ezzel úgy tűnik, lezárult vita arról, hogy vajon a Diákváros vagy a kínai Fudan Egyetem épülne-e meg a területen a Déli Városkapu projekt keretében a soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és Soroksári út között.

Az elmúlt időszakban ugyanis feszültséget szült a kormány és a főváros között, hogy a Fudan Egyetem elveheti a helyet a tervezett Diákváros elől. Múlt héten felröppent a hír, hogy a területet, ahová a Diákvárost tervezik, a kormány odaígérte a kínai intézménynek. Válaszul Karácsony Gergely főpolgármester kilátásba helyezte, hogy nem lehet Budapesten atlétikai világbajnokság, ha nem épül meg a Diákváros.

Ezt a vitát zárta rövidra Fürjes: „a Diákváros és a Déli Városkapu megvalósítása is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül.”

A pályázaton győztes Snøhetta felülnézeti terve. Forrás: Snøhetta // Facebook

Fürjes azt is elárulta, hogy a környéken lesz az egyetem: a Diákváros mellé ugyanis üzleti típusú ingatlanfejlesztéseket képzeltek el, de inkább ezek helyén lesz a Fudan. Két éven belül már szeretné látni, hogy elindul a kivitelezés is.

Forrás: Snøhetta

 

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója egészen nagyívű terveket vázolt fel a projekt részeként:

  • megépül a Déli Körvasút, Közvágóhíd néven új vasútállomás is lesz, amely össze lesz kötve a reptéri vonattal is,
  • a ráckevei HÉV-pályát felújítják, lesüllyesztik a föld alá, és behozzák a Kálvin térig,
  • fel akarják újítani a Nagyvásártelep épületét is, a jövő héten zárul a tervpályázat, valamint
  • már tervezik az első kollégiumi épületet.

 

Forrás:  Snøhetta

Borítókép: Snøhetta // Facebook

Oszd meg!