Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Nemzetstratégiai jelentőségű lett Mészáros Lőrinc szuperbankja – nem vizsgálhatja a GVH az összefonódást

Forbes
2020. december 10. 2 perc olvasás

A tegnapi kormányrendeletet Orbán Viktor személyesen szignálta, mivel „a magyar pénzügyi szektor versenyképessége miatt” kiemelt jelentőségű az összefonódás.

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak nyilvánította Orbán Viktor Mészáros Lőrinc szuperbankját – szúrta ki a 444. A Magyar Közlöny tegnapi számában jelent meg a kormányfő által szignált kormányrendelet. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. összefonódását hosszú ideje készítik elő, hogy létrejöhessen az az OTP ellenfelének megálmodott szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt.

A kormányrendelet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálhatja a fúziót,

pedig igen nagy szereplő jön létre a hazai pénzügyi szektorban, itt mutatjuk, mekkora:

A konkrét fúzió már októberben megindult, amikor a három cég befektetési és szindikátusi szerződést írt alá arról, hogy banki részesedésüket a közös holdingtársaságba apportálják. Mindhárom bank 33,3 százalékos részesedéssel rendelkezik az új vállalatban, amely körülbelül 1,9 millió ügyfelet szolgál ki országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet, és együttes mérlegfőösszege megközelíti az 5800 milliárd forintot. Amennyiben feltételezzük, hogy a gyakorlatban ez előbb-utóbb e három bank szövetsége egy nagy bankot jelent, akkor ezt azt jelenti, hogy: a Magyar Bankholding ezzel egycsapásra az ország második legnagyobb bankcsoportjává válik. Ezzel megelőzi a K&H-t, az UniCreditet, az Erstét, a Raiffeisent, a CIB-et és természetesen az összes többi kisbankot.

A bank körül csupa kormányközeli szereplőt találunk. Az MKB 48 százalékban a Forbes listája szerinti leggazdagabb magyar vállalkozóé, Mészáros Lőrincé. A bank egyharmada egy szolnoki magánszemélyhez tartozó magántőkealapé, amely Szíjj Lászlótól, a 4. leggazdagabb magyartól vette azt meg. A Takarékbankot a 41. leggazdagabb Vida József irányítja, aki a HVG szerint olyan régóta ismeri a felcsúti vállalkozót, hogy még személyesen ő kötötte be hozzájuk a gázt. A Budapest Bank tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt, amely a Regionális Fejlesztési Zrt-n és az MFB Zrt-n keresztül kizárólagos állami tulajdon.