Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Németország legalizálja a marihuána értékesítését

A döntést egyebek mellett ifjúságvédelemmel indokolja az új koalíciós kormány.

Nyolc héttel a választások után aláírta koalíciós megállapodását Németországban a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP. Az SPD-s Olaf Scholz kancellársága látványos intézkedésekkel indul. Ilyen a marihuána értékesítésének legalizálása.

A három párt azt reméli, az intézkedéssel „ellenőrizhetővé válik a minőség, a nem tiszta anyagok továbbadását megakadályozhatják és ifjúságvédelem is megvalósul” – áll a ZDF által szemlézett koalíciós megállapodásban. 

Hamarosan törvénybe is foglalják a javaslatot. A három párt azt ígéri, négy év után megvizsgálják döntésük társadalmi hatásait. A marihuána vásárlását élvezeti szerként felnőtteknek teszik lehetővé az erre engedélyt kapó üzletekben.

Ezzel egyidőben tovább szigorítják az alkohol és cigaretta marketingjére vonatkozó szabályokat, illetve komolyabb felvilágosítási kampányokat indítanának ezek káros hatásairól, kiemelt figyelmet fordítva a gyerekek, a fiatalok és a várandósok tájékoztatására.

Az illegális szerek esetében pedig elképzelhető, hogy ún. Drug-Checkinget vezetnek be. Ezzel például bulizó fiatalok vizsgáltathatnák meg, hogy az illegálisan beszerzett kábítószerük milyen anyagokat tartalmaz.

Végeznének a feketepiaccal

A Zöldek társelnöke, Robert Habeck a marihuána értékesítésének legalizálásától azt reméli, mélyütést visznek be a feketepiacnak. Emellett abban bízik, hogy az államkasszába így befolyó összeg elég lesz ahhoz, hogy felvilágosító és megelőző kampányokat tudjanak belőle finanszírozni.

A Német Kenderegyesület (Deutscher Hanfverband) üdvözölte a koalíciós pártok döntését. A ZDF által idézett közleményükben azt írják,

„az új kormányzat végre a tényekre támaszkodik és nemzetközileg is bátor példát mutat. Sok ország követheti majd a kannabisz legalalizálásával.”

Indulásként erős csomag

A három párt ezen kívül is több, a mindennapi életet befolyásoló döntést jelentett be a koalíciós megállapodásban. Ezek között ott van, hogy egymilliárd eurót fizetnek ki az ápolóknak, 12 euróra emelik a minimum órabért, az ún. minimunkákért havonta fizetendő összeg alsó határát 450-ről 520 euróra emelik, szabadabbá teszik az orvosoknak az abortuszról szóló tájékoztatás adását, lehetővé teszik a melegeknek és transzneműeknek is, hogy vért adjanak, az EP-választási részvétel korhatárát 16 évre szállítják le, és terveik között szerepel az Alaptörvény megváltoztatása, hogy a Bundestag-választásokon is lehessen 16 éves kortól szavazni.

 

Borítókép: Stay Regular / Pixabay

Oszd meg!