Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nemes Jeles újra forgat – de mennyiből?

A nyári filmforgatási szezonban több régóta várt magyar film is készül.

 

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László tegnap elkezdte forgatni Sunset című második nagyjátékfilmjét. A tervek szerint a forgatás 52 napig, augusztus 31-ig tart, a film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba. Az 1913 nyarán játszódó Sunset több budapesti és vidéki helyszínen forog. A film fő díszlete, a Leiter Kalapszalon, a pesti Palotanegyedben épült fel. 

A Sunset a Filmalaptól 22 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre, 65 milliót gyártás-előkészítésre és 1,6 milliárdot filmgyártásra.

 

sunset_jakabjuli2-002

A főszereplő, Jakab Juli // Forrás: Laokoon Filmgroup

Az alkotók közel két éven át keresték itthon és külföldön a Sunset szereplőit, a válogatásokra csaknem tízezer ember jelentkezett, a statiszták száma megközelíti a 4400 főt.  A film közel százfős szereplőgárdája nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című cannes-i Arany Pálmás filmből ismert.

 

kulka5_pinterleo-002

Kulja János újra forgat // Fotó: Pintér Leo

A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly pedig a napokban fejezte be második mozifilmje, a X. 45 napos forgatását. A skandináv típusú krimiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, és ezzel a filmmel tér vissza a vászonra Kulka János. Megkezdődtek a film vágási munkálatai, a tervek szerint nyáron a filmzene is elkészül. A X. várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba. A film a Filmalaptól 6 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre, 10 milliót gyártás-előkészítésre és 489 milliót filmgyártásra.

Oszd meg!