Üzlet

Nem tetszik a karantén? Már 3D-nyomtatást is tanulhatunk az otthoni fotelből

Forbes
2020. április 06. 3 perc olvasás

Magyarországon évről-évre növekszik az igény a 3D-nyomtatásra, nem csupán a tanárok, a diákok is egyre inkább érdeklődnek a technológia iránt. Éppen ezért a Craftunique április 6-tól ingyenes, bárki számára elérhető webinart indít – áll a magyarországi székhelyű cég közleményében.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyították, hogy egyre inkább nő az igény a 3D-nyomtatás megismerésére, így a webinar indítása is egyre nagyobb fókuszt kapott a vállalatnál. Angol nyelvű anyagokkal bárki találkozhat az interneten, de kifejezetten magyar, a 3D-nyomtatást bemutató oktatási anyagok eddig nem voltak elérhetők.

A tanórák a cég állítása szerint hiánypótlóak lesznek, hiszen eddig magyar nyelven nem voltak ilyen oktatási anyagok, sőt a videók bármikor visszanézhetőek is lesznek. A járványügyi helyzet miatt most otthonról tanítók és tanulók a 3D-s ismeretekkel naprakésszé és színesebbé tehetik tudásukat.

A vállalat április 6-án induló webináriumában Kolozs Levente fogja bemutatni a 3D-nyomtatót, a kezdeti lépéseket, illetve magát a tervezést és nyomtatást is. Az oktatás a mindennapjai része, hiszen ő a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma igazgatóhelyettese, informatika tanára, mérnöke, aki örömmel vállalta a feladatot.

6-8 héten át, heti 1 alkalommal készülnek tartalmak a cég YouTube-csatornájára, tehát bármikor meg lehet őket tekinteni, bármilyen előzetes regisztráció nélkül.

A tanórák teljesen rugalmasak, mindenki, aki érdeklődik a 3D-nyomtatás iránt, bővítheti a tudását, és kedvet kaphat ahhoz, hogy még inkább elmélyedjen a témában. 

A webinárium tökéletesen alkalmazkodik a koronavírus miatt kialakult otthoni digitális oktatáshoz és abban is segít, hogy a diákok és tanárok felfedezzék, hogy a 3D-nyomtatás milyen széles körben felhasználható az iskolákban, legyen az akár általános- vagy középiskola, szakképzési centrum, vagy éppen egyetem. Az oktatási anyag egyik fő célja, hogy a résztvevők a távoktatás segítségével megismerkedjenek a 3D-nyomtatással, és alapszinten elsajátítsák a nyomtatáshoz szükséges tervezési folyamatot is.

Fotó: Craftunique

A 2014-ben alapított, magyarországi székhelyű, de 2016 óta amerikai leányvállalattal is rendelkező cég egyik nem titkolt célja, hogy a 3D-nyomtatás beépüljön az iskolai hétköznapokba. A vállalat az elmúlt öt évben több alkalommal szervezett ingyenes 3D-bemutatókat és 3D-tárgyalkotás foglalkozásokat is, 2017-ben pedig pályázatot indított iskolák részére, amelynek keretében a tanulóknak társasjátékokat kellett tervezni és 3D-nyomtatóval elkészíteni. A vállalatnak hivatalos akkreditált tanárképzése is van 3D-tárgyalkotás témakörben, amely a járványhelyzet után elérhető lesz a jelentkezők számára.

Az oktatási anyag első része elérhető ide kattintva.