Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Ani Kolleshi // Unsplash

Nem olcsó, de magánúton is lehet koronavírus-tesztet kérni

A Mikromikomed Lab-ben a mintavétel háromezer forint, további vizsgálatok és leletezés huszonnyolcezer, a kiszállás díja tizenötezer forint.

A Menedzser Fórum számolt be arról, hogy a laboratóriumban bárki, bármikor kérheti a mintavételt, egy napon belül pedig megkapja az eredményt. Kórházi mintavétel csak akkor lehetséges, ha orvosi indoklással történik.  

A szűrésre írásban lehet jelentkezni az info@g1labor.hu címen. A mintavétel előtt 8-12 órával tilos enni, inni és fogat mosni, ezektől a kórokozó felhígulhat, ezért nehezebben kimutatható.

Orron és garaton át történik a mintavétel, az erre használt steril pálcák elsőnek a transzportfolyadékba, majd szobahőmérsékleten tárolva laboratóriumba kerülnek. Mintavételkor és a laboratóriumban mindenhol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszabályai szerint járnak el.

A teszt rendkívül érzékeny, és még a gyanús, nehezen kimutatható teszteket is továbbküldi az NNK-ba, hogy elkerüljék az álnegatív eredményeket.

Mivel csak három napja elérhető a magánúton tesztelés, nincs statisztika arról, eddig hányan vették igénybe a szolgáltatást, de az érdeklődés nagy, legfőképp olyanok fordulnak hozzájuk, akik külföldön jártak, vagy akitől a munkahely, iskola vár valamilyen eredményt.

Szóban arról is tájékoztatják az érdeklődőket, hogy lehetőség szerint a vírus inkubációs ideje után (5-6 nap) kérjék a tesztelést, mert

miután a vírus bejut a szervezetbe, fel kell szaporodnia, hogy kimutatható legyen. Ezért van, hogy a karanténban fekvőknek is legalább három teszten kell átesniük.

Negatív PCR eredmény esetén a leletet e-mailben kiküldi, de gyanús, vagy pozitív eredmény esetén a Tisztiorvosi Szolgálatot azonnal tájékoztatják.

Frissítés: Az Index szombat reggeli információi szerint a labor már most túlterhelt: annyian akartak időpontot foglalni, hogy nem is tudtak minden hívást fogadni. A labor kapacitása naponta 40-50 teszt, országszerte három helyen (Budapesten, Martonvásáron és Balatonfüreden) tudják elvégezni.

A borítókép csupán illusztráció (Ani Kolleshi // Unsplash)

Oszd meg!