Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem mindegy, melyik hónapban akarjuk eladni a lakásunkat – ezek a legjobb időszakok

Az OTP által összeállított elemzés szerint a nyár összességében szezonális visszaesést jelent a lakáspiacon, amit az évszak második felében az egyetemisták albérlet- és lakáskeresése mozgat meg.

Hagyományosan július végén hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Idén közel 106 ezer diák adta be a jelentkezését, így a nyár utolsó hónapjában várhatóan több tízezer fiatal néz lakás után. Sokan közösen költöznek albérletbe, azonban a felsőoktatási intézmények közelében elhelyezkedő egyszemélyes garzonlakások is nagy népszerűségnek örvendenek.

Őszi iskolakezdés: többszobás lakás a nagycsaládosoknak

A bank szerint nemcsak az egyetemistákat mozgatja meg az őszi iskolakezdés: ebben az időszakban több tízezer gyerek kezdi meg az általános vagy középiskolát. Sokszor egészen távol az addigi lakhelyétől, így a szülők gyakran úgy döntenek, hogy a sokéves utazgatás helyett inkább egyszer költöznek, az iskolához közel. A lakáskeresés általában már korábban elindul, de a költözés gyakran marad őszre. Így azoknak, akiknek egy vagy akár több iskola közelében van eladó lakásuk vagy házuk, érdemes ezt is figyelembe venniük. Egy másik, sokkal praktikusabb szempontra is rámutat az OTP Ingatlanpont, amiért érdemes kivárni az őszt: a nyaralásra való készülődés és a vakáció miatt több hét is kieshet az aktív lakáskeresésből, ősszel az emberek jobban ráérnek, több lakást meg tudnak nézni.

 

otp

Télen: mindegy mit, de csak a türelmeseknek

A tél holtszezon a lakáspiacon. Persze teljesen nem áll le az adásvétel, de egy egészen egyszerű ok, a hideg miatt jelentősen csökken az emberek lakásvásárlási kedve. Ilyenkor nemcsak az ünnepek vonják el az energiákat, hanem egészen egyszerűen a potenciális vásárlóknak nincs kedve házról házra járni a hideg, kellemetlen időben.

Tavaszi felpezsdülés: szinte bármit, de kiemelten a nyaralókat

Tavasszal a jó idő beköszöntével jelentősen megnövekedik az ingatlanok iránti kereslet. Ebben az évszakban kezdődik el igazán a nyaralók szezonja is. A vevők ilyenkor kezdik el komolyabban a keresést, az érdeklődés május végén a legmagasabb. Az OTP Ingatlanpont adatai szerint az utolsó tavaszi hónapban akár 80%-kal több nyaralásra alkalmas ingatlant adhatnak el az év többi részével összevetve. Az elmúlt években növekvő igény mutatkozik az új üdülőépületekre is; tavaly az átadott üdülőegységek száma több mint 30%-kal haladta meg az egy évvel korábbiakét, s a kiadott engedélyek száma is nőtt – írják.

Az örök kivétel: a luxusingatlanok

A bank szerint aki luxusingatlant szeretne eladni, annak jó hír, hogy nem kell kivárnia semmilyen időszakot. Ez persze nem azt jelenti, hogy a luxusingatlanok azonnal elkelnek, sokkal inkább azt, hogy ez egy olyan kategória, amit kevésbé az átlagos év szezonalitása határoz meg – sokkal inkább a potenciális vevő kitartó felkutatása hoz valódi eredményt.
„Lakáseladás során sokan nem gondolnak arra, hogy az évszakokhoz köthető szokásokon és még az időjáráson is múlhat az ingatlan eladásának sikere. Pedig az év minden szakaszában megfigyelhetőek olyan mérföldkövek, amelyek javítják, vagy éppen rontják az egyes ingatlantípusok eladási esélyeit. Ezek sokkal inkább ökölszabályok mintsem adatokon alapuló tények, azonban egy komoly tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítő pontosan tudja, mikor érdemes belevágni az értékesítésbe. Aki tehát megteheti, hogy kivár, annak érdemes szakértőhöz fordulnia, aki ezekhez hasonló tippekkel és trükkökkel segít abban, hogy jobb üzletet kössön” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 

Oszd meg!