Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Duy Pham / Unsplash

Nem lesz többé férfinak vagy nőnek jelölve senki a Google képfelismerőjében

Csak a „személyek” szót használja mostantól a Google Cloud Vision API nevű képelemzője azokon a fotókon, ahol emberek láthatóak.

A Google Cloud Vision API egy olyan szolgáltatás fejlesztők számára, ami mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, mi látható a fotókon, legyen az logó, arc vagy akármilyen objektum. A Business Insider értesülései szerint mostantól az eszköz nem fogja használni a „férfi” és „nő” szavakat a fotók felcímkézésekor, mondván, hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón.

Mostantól olyan szavak lesznek használatosak, melyek nem próbálják meg meghatározni a fotón szereplő emberek nemét (pl. „személy”).

A változásról a Google csütörtök reggel e-mailben értesítette a Cloud Vision API fogyasztóit. „Mivel egy ember neme nem megállapítható pusztán a megjelenése alapján, úgy döntöttünk, ezeket a címkéket eltávolítjuk, hogy igazodjunk a Google Mesterséges Intelligencia Elveihez” – írják.

A mesterséges intelligenciával működő képelemző eszközök „előítéletei” már régóta vita tárgyát képezik, mert gyakran hamis feltételezések alapján címkézik fel a fotókat.

Borítókép: Duy Pham / Unsplash

 

Három óra: mindig túl kései, vagy túl korai időpont ahhoz, amit az ember éppen csinálni akar.