Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem ismerünk olyan sztárt, aki nemet mondana Magyarországra

Budapest tetemes hátrányból indulva alig másfél évtized alatt a második számú filmes gyártóbázissá vált a kontinensen. A forgatásokat hatalmas és profin szervezett kiszolgáló gépezet veszi körül, a szervizszolgáltatások hazai piacán egyetlen nagy játékos van. Miközben a legnagyobb stúdiókkal és filmsztárok sorával dolgoznak, ők mindeddig a háttérben maradtak: Howard Ellis, Adam Goodman és Balika Gergő a Forbesnak mondta el először a Mid Atlantic Films sztoriját.

A Mid Atlantic Films két alapító tulajdonosa, az amerikai Howard Ellis és az angol Adam Goodman 1998-ban találkozott először, de közös cégüket csak hét évvel később, 2005-ben hozták létre. Első találkozásuk idején már mindketten elismert szakemberek voltak: az amerikai egészen magasra jutott, executive producer, míg a nála valamivel fiatalabb angol a képzeletbeli ranglétrán kicsivel alatta, de így is előkelő helyen, úgynevezett line producer volt. 

A fotón balról jobbra Adam Goodman, Howard Ellis és Balika Gergő, a Mid Atlantic Films tulajdonosai. Fotó: Orbital Strangers

„Egy stúdióban volt, a semmi közepén” – mesélik, amikor arról kérdezem őket, hogy mire emlékeznek az első találkozásból. A produkció nehezen tartotta a kitűzött gyártási tervet, egyre nehezebben kezelhető feszültségek alakultak ki a stábon belül, a helyzet egyre kaotikusabb lett, mire a stúdió a helyszínre küldte Howardot, hogy hozza rendbe a dolgokat. Howard egyszer csak Adam főnöke lett, és bár az ilyen helyzetek általában konfliktusokhoz vezetnek, rajtuk azonnal látszott, hogy nagyon jól kijönnek egymással. 

„Nagyon, nagyon fényesen” – mondja Howard, amikor arról kérdezem, hogy hogyan látja a magyarországi filmgyártás jövőjét. És ha valaki, az amerikai producer tudja, hogy miről beszél. 

A 20th Century Studios, a Universal, az MGM, a Paramount, a Warner Brothers, a Showtime, az HBO, a Netflix, a Sony Pictures – gyakorlatilag nincs olyan vezető stúdió, ami nem dolgozott még velük, de ügyfeleik között ott vannak a tévécsatornák, a streaming-szolgáltatók és a kábelcsatornák is. 

Balika Gergő, Howard Ellis és Adam Goodman a 15. kerületben, a NY Streets Backlot díszletkomplexum területén. Fotó: Orbital Strangers

Forgalmuk tavaly elérte a 79,9 milliárd forintot, és csak tavaly júliusban hat produkció forgott náluk párhuzamosan, 3700 itthoni szakembernek munkát adva. Közel sem csak statisztákról és kávéspohár-szállítókról van szó: felnőtt egy új magyar szakember-generáció, akik már a külföldi produkciók fontos pozícióit is képesek betölteni. A Mid Atlantic Films egy tizenöt éves sikertörténet, és ha ők nem lennének, egészen biztos, hogy a magyarországi filmgyártás máshogy nézne ki. 

„Nem ismerünk olyan sztárt, aki nemet mondana Magyarországra” – mondja Howard. „Magyarországon találkozik a költséghatékonyság, a szuper adókedvezmények, a változatos infrastruktúra és a tehetséges személyzet. Ez egy nagyon ritka együttállás. Magyarország a régióban már nem a legolcsóbb hely a filmkészítésre. De a legjobb hely.”

A teljes sztorit keresd a lap márciusi számában!

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”