Sputnik V. Twitter-oldala
Üzlet

Orosz vakcina: eltérés lehet a klinikai teszten vizsgált és a forgalmazott változat közt

Forbes
2021. január 27. 2 perc olvasás

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt az orosz vakcinának múlt szerdán, hogy a bevont külső szakértők már akkor jelezték, a dokumentáció hiányos és ellentmondásokban gazdag.

Az Népszava értesülései szerint a kisebb adagokban és a tömegtermelésre szánt Szputnyik összetétele nem teljesen egyezik meg, azaz a klinikai vizsgálatok során más készítményt vizsgáltak, mint ami forgalomba kerül.

A Népszava információ alapján az OGYÉI szakértői csak néhány órát kaptak a klinikai vizsgálatokra. Az újság kitér arra is, hogy

az OGYÉI jóváhagyása előtt a vizsgálatba bevont külső szakértők már jelezték a dokumentáció hibáit, és az azokból fakadó hibákat.

A felkért tanácsadókat meglepte, hogy aggályaik tisztázása előtt az OGYÉI főigazgatója kijelentette, az orosz vakcina dokumentációja megfelelő. Sajtóértesülések szerint volt olyan tag, aki úgy döntött, nem vesz részt többé a tanács munkájában, mert feleslegesnek érzi a munkáját.

A Népszava megkereste az OGYÉI-t, de egyelőre nem reagáltak. Az RTL Klub hírdójának kérdésére annyit közlte, hogy a vakcinát megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett alkalmazni lehet.ű

Frissítés:

Közleményt adott ki az OGYÉI, melyben közli, hogy hogy bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. „Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak.”

„Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében – a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg.”

Borítókép: Sputnik V. Twitter-oldala