Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Több mint százféle társasjátékot szállítanak házhoz, és még a szabályokat is elmagyarázzák egy videóban

Elindítja a társasjátékok bérbe adását a Játszóház Projekt. Több mint négyszáz játékkal működnek majd, videós magyarázataiknak köszönhetően a játékszabály átnyálazásával sem kell bajlódnia az előfizetőknek.

A koronavírus előtti időkben a Játszóház Projekt játékmesterei hétről hétre emberek tucatjait hozták össze kocsmákban, hogy egész este társasjátékozzanak. Az elmúlt két hónapban minden rendezvényükkel leálltak, május közepétől azonban ők is ráállnak a házhoz szállításra – társasjátékok bérbeadásával.

„Ötletszinten régóta foglalkoztatott minket a játékkölcsönzés, évek óta megvan a fejünkben a koncepció. Most gyakorlatilag minden tevékenységünk szünetel: bizonyos szempontból ez ideális időszak arra, hogy kipróbáljunk valami újat a játékokkal és a szabad kapacitásunkkal – mondja Sághy Balázs, a Játszóház Projekt alapítója. – De nyilván ez egyben egy menekülőpálya is.”

A Játszóház Projekt sztorija dióhéjban:

Az ötlet a nappaliból indult, amikor Balázs még egyetemre járt. Megunta, hogy barátaival folyton csak az ivás a program, így a nagybátyjától kapott társasjátékokkal kezdte szórakoztatni a társaságot. Ahogy nőtt a társaság, úgy kezdtek el új helyszínek után nézelődni: nappalik helyett kocsmákban kezdtek el játszani, saját maguk szórakoztatása helyett pedig egy idő után azt szerették volna, ha minél több embert megismertetnének a Monopolyn túli modern társasjátékokkal. (Nem ők voltak az egyetlen társasozós klub, de úgy látták, a legtöbb ilyen közösség nem nyitott kifelé, inkább azokat célozta, akik már komolyan benne voltak a társasjátékok szubkultúrájában.)

A kijárási korlátozás előtt a Játszóház Projekt rendezvényein évente több mint húszezer ember fordult meg: a kocsmákon túl megjelentek iskolákban, fesztiválokon is, de arra is volt példa, hogy céges csapatépítőket tartottak.

Hogy a készletükön lévő több mint négyszáz játék ne csak a polcokon porosodjon (és persze hogy bevételt generáljanak), úgy döntöttek, elindítják a régóta tervezgetett házhoz szállítást.

Az új szolgáltatás tulajdonképpen egy előfizetés: három hónapra lehet befizetni a játékok kölcsönzésére, ennek keretében csomagtól függően néhány ezer forintért kéthetente vagy havonta szállítja ki a futár a játékokat, ami az előfizetőnél maradhat a következő játékok érkezéséig.

Abban, hogy milyen játék kerüljön a dobozokba, egy előzetes kérdőív kitöltése segíti Balázsékat, ez alapján tudják személyre szabni, hogy melyik előfizető milyen játékoknak örülne. Konkrét játékot nem lehet kérni, de a kérdőívben meg lehet jelölni a preferenciákat (például: hány emberrel játszanál, mennyi ideig, szeretnél-e kooperatív, gyerekeknek szóló, esetleg nyelvfüggetlen játékokat), illetve azt is, ha már a könyöködön jön ki a Dixit (vagy esetleg már megvan otthon is). „Bérelni valószínűleg máshol is tudnának az emberek: amiben igazán tapasztaltak vagyunk, az az, hogy hogyan tudjuk belőni, ki milyen játéknak örülne.

Ez az előfizetőnek is jó, hiszen nem neki kell játékok százai között keresgélnie.”

Aki volt már játszóházas eseményen, biztos tudja, hogy a nyuszis pólós játékmesterek a legbonyolultabb játékok szabályait is teljesen érthetően össze tudják foglalni néhány percben. Ez az előfizetéssel sem marad el: a játékokhoz Balázsék szabálymagyarázó videókat is mellékelnek (ezeket QR-kóddal lehet letölteni), így a játékszabályok lapozgatásával sem kell bajlódni.

Néhány játék a 400-ból // Fotó: Sebestyén László

A játszóházasok az ország egész területére szállítanak, ügyelve arra, hogy minden játék legalább 72 órát „pihenjen” két címzett között.

Úgy számolnak, az előfizetéses rendszerből származó bevétel az eddiginek – 2019-ben nagyjából 12 millió forint – csupán a töredéke lesz. „Annyival vagyunk szerencsés helyzetben, hogy a legtöbben alkalmi munkavállalással dolgoznak nálunk, emiatt nincs sok fix költségünk. Sok pénzt az előfizetés nem fog hozni, de úgy találtuk ki a rendszert, hogy skálázható legyen: ha beválik, el lehet terjeszteni. Hosszú távon arra számítunk, hogy komolyabb bevételt hozhat majd.”

Pontosítás: A cikk eredeti címe azt állította, hogy négyszázféle játékot lehet kölcsönözni a játszóházasoktól. A Játszóház Projektnek valóban ennyi játéka van, de a házhoz szállításban egyelőre kb. 100 játékuk „játszik”. A hibáért elnézést kérünk!

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!

A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.