Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kevesebb stressz és kiégés – Izlandon bombasiker volt a négynapos munkahét

Ugyanannyi pénzért a heti öt helyett csak négy napot dolgoztak, így kevésbé voltak kitéve a kiégésnek, jobban megtalálták a munka és a magánélet egyensúlyát, és még a munkájuk hatékonysága is nőtt – ez a mérlege Izlandon a négynapos munkahétnek.

Izlandon 2015 és 2019 között nézték meg, hogy milyen hatással van a dolgozókra a rövidített munkahét, a tanulságokról a BBC számolt be, kiemelve, hogy elsöprő sikert aratott az új rendszer. A Reykjavíki Városi Tanács és a kormány több mint 2500 munkavállalót (a dolgozó népesség 1 százalékát) vonta be a többéves kísérletbe, amely tehát közszférás munkahelyeken zajlott. Ez idő alatt a produktivitás szinten maradt vagy még nőtt is a munkahelyek többségén. A résztvevők többsége aztán 40-ről 35 vagy 36 órás munkahétre váltott.

A jó eredmények a munkaidő újratárgyalására sarkallták az érdekképviseleteket,

így mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka vagy már rövidebb munkaidőre váltott (ugyanannyi fizetésért), vagy legalábbis megvan rá a jogi lehetősége. 

A dolgozók arról számoltak be, hogy kevésbé stresszesek és kevésbé érzik magukat kiégve, illetve jobban megtalálják az összhangot a munka és a magánélet között.

Itt a lista, hová a legjobb nőnek születni

Bevált a négy nap

Will Stronge, a kutatás vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a világ legnagyobb kísérlete a közszférában egy rövidebb munkahétre elsöprő siker volt.  Szerinte

a közszféra úttörő szerepet játszhatna a rövidebb munkahetek meghonosításában, és az izlandi példából más országok is tanulhatnak.

Az izlandi kísérlet a rövidebb munkahétre azt üzeni, hogy a modern korban nemcsak lehetséges kevesebbet dolgozni, hanem kifejezetten előremutató is, hangsúlyozta Gudmundur D. Haraldsson, az izlandi Fenntartható Demokráciáért Egyesület kutatója.

Ezeket a trendeket a koronavírus is felerősítheti, Spanyolország például épp a covid miatt kísérletezik a versenyszférában négynapos munkahéttel. Arról, hogy realitás vagy távoli álom a négynapos munkahét, vendégszerzőnk itt írt.

Balogh Petya: Gyűlölöm az open office-t, egy jó iroda megkétszerezheti a hatékonyságot

Borítókép: Phil Whithouse / Wikimedia

 
Oszd meg!