Üzlet

Magyar csapat fejleszti a világ első sorozatgyártható electrojetjét

Bagi László
2018. március 29. 1 perc olvasás

Tapasztalt hajótervező dizájnerek, hajóépítő-mérnökök és profi menedzsment áll egy vadiúj fejlesztésű, elektromos meghajtású „nem-jetski”, egészen pontosan electrojet mögött, amelyet hamarosan bemutatnak a nagyközönségnek is. A Narke fejlesztői több évig dolgoztak a nyilvánosság teljes kizárása mellett, nekünk meséltek először a részletekről.

Hibrid meghajtású vagy benzinesből átépített, többé-kevésbé hatékony akkumulátorral szerelt elektromos jetski élményét nyújtó vízi jármű már eddig is létezett, de a tervezés elejétől elektromos meghajtásra kitalált eszköz eddig még nem. A szűk tervező csapat mellett külső hazai partnereket is bevontak a fejlesztésbe, velük együtt mintegy harminc ember dolgozott a Narke electrojeten, amelynek hossza meghaladja a négy métert, karbonszálas hajótestén pedig három személyt képes szállítani. „Új kategóriát teremtettünk a hajózásban” – mondják a jetről, amely egyébként egy elektromos rájafajról kapta nevét.

A világon mintegy 100 ezer új jetski talál gazdára évente, így a magyar electrojet előtt komoly üzleti potenciál áll.

A fejlesztésről egy ütős videó is készült:

Hogy pontosan kik a fejlesztők? Milyen gyors az új hajó? Hol készül? Mennyibe kerül majd? Mekkora szereplő Magyarország az elektromos hajók gyártása terén? Minderről írtunk! Részletek a Forbes hamarosan megjelenő, következő számában!