Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Lead Horizon gargalizálós PCR-tesztje. Bécsben 2021 áprilisában mindenki számára ingyen elérhető, naponta több mint 30 ezer tesztet végeztek el. Fotó: PID / Jobst

Napi 31 ezer tesztet végeznek ingyen Bécsben

Az osztrák fővárosban naponta több mint 31 ezer gargalizálós koronavírus-tesztet végeznek. Az akció elindítása óta vizsgált több mint 830 ezer mintából eddig 4500 volt pozitív. A bécsieknek maximum öt percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján a járvány elleni védekezés egyik fontos része az állandó és minél több tesztelés. Bécs erre külön kampányt indított. 

Március vége óta minden bécsi részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban, amelynek keretében eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre – tudtuk meg az osztrák város külképviseleti irodájától.

A kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették.

Egy startup adja a technológiát 

Mára 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó osztrák startupnál, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt – internetes azonosítás után – a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik Bipa üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó üzletek egyikébe. Innen futár szállítja a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők.

A Lead Horizon gargalizálós PCR-tesztje. Bécsben 2021 áprilisában mindenki számára ingyen elérhető, naponta több mint 30 ezer tesztet végeztek el. Fotó: PID / Jobst

A Lead Horizon gargalizálós PCR-tesztje. Bécsben 2021 áprilisában mindenki számára ingyen elérhető, naponta több mint 30 ezer tesztet végeztek el. Fotó: PID / Jobst

Az akció kezdete óta összesen 833 536 mintát vizsgáltak, amelyből 4 534 volt pozitív. Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le, ami átlagosan 31 400 elvégzett tesztet jelent egy nap. A napi csúcsot eddig 35 ezer kiértékelt nyálminta jelenti.

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy pótolni tudják a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve.

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

 

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója