Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Napelemes tetőcserepet dob piacra egy magyar cég

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztésének eredménye mostanra lehetővé tette, hogy a vállalat bejelentse a tetőcserépbe integrált napelem fejlesztését.

A sajtóközleményük szerint a megoldás különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon lesznek az egyedi tetőcserepek felületébe integrálva, hogy azok

felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekkel.

A Terrán szerint a jövőben a tető aktív, környezetbarát, tiszta és biztonságos energiatermelő funkciót is be fog tölteni. A tető intelligens módon kapcsolatban áll majd az alatta élő emberekkel, alkalmazkodik az igényeikhez. A hazai vállalat szakemberei a napelemes tesztrendszert 2017 tavasza óta, Bólyban monitorozzák. Az eredmények biztatóak, azt mutatják, hogy az innováció a kívánt irányba halad.

terran-futuron-cserepek1

Mivel a fejlesztés folyamatos, fontos szerepet tölt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata, akik a mérnöki szaktudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítják a fejlesztéshez.

A technológia rendkívül izgalmas, Elon Musk is elindult ebbe az irányba, az első, SolarCity cseréppel borított házakat augusztusban mutatták be. Az International Renewable Energy Agency egy idei jelentésében azt jósolta, hogy 2030-ra a világ villamosenergia termelésnek akár 13 százaléka napenergiával előállítható lesz. A legvonzóbb piacok jelenleg Brazília, Chile és Dél-Afrika.

 

Oszd meg!