Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Nagyot nőttek a fizetések a bezárkózás alatt

Áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt, vagyis 7,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma kiadott friss jelentésében.

A koronavírus okozta járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult, az előző év azonos időszakában mért 9%-os növekedéshez képest, de így is jelentősen emelkedett. Tegyük hozzá gyorsan, a KSH tegnap közölt adataiból az is látszik, sokan elvesztették a munkájukat.

A 2020. január–áprilisi időszakban, vagyis az első negyedévben a bruttó átlagkereset 388 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 258 000 forint volt, mindkettő 8,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 400 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 410 600 forint volt.

A gazdaságvédelem miatt is nőttek a nettó fizetések

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 266 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 7,8%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – ennél nagyobb mértékben, 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A járulékkedvezményeket még márciusban jelentette be a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 361 900 forintra becsülhető, amely 8,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.


 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."