Anthony Ginsbrook / Unsplash
Üzlet

Nagy globális multik és egy-két magyar cég – ezek a fiatalok álommunkahelyei 2020-ban

Forbes
2020. augusztus 12. 8 perc olvasás

Több mint 3000 pályakezdő fiatalt kérdezett a Zyntern.com Állásportál, hogy megtudják, a fiatalok szemében melyek 2020-ban a legvonzóbb munkahelyek. Autógyárak, telekomcégek, gyógyszergyártók mellett bizonyos szakmákban a minisztériumok is vonzók – itt a konkrét névsor.

Minden cég arra törekszik, hogy vonzó képet alakítson ki magáról, nemcsak termékét és szolgáltatását tekintve, de a munkakeresők szemében is. Ha egy vállalatnak sikerül impozáns munkáltatóként bekerülnie a köztudatba, az látványos előnyökkel jár, például üres pozíciói betöltésekor több és jobb jelentkező közül választhat – írja kutatási eredményeit ismertető elemzésének bevezetőjében a Zyntern. 

Az elsősorban a karrierjük kezdetén álló Y és Z generáció tehetséges fiataljaira fókuszáló álláshirdetési platform egy korábbi kutatása már megmutatta, hogy a fiatalok legfontosabb álláskeresési kritériumai: a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a támogató vezető. Most arra voltak kíváncsiak, hogy mely cégeket azonosítják ezekkel a kritériumokkal a megkérdezett pályakezdők.

A kutatás 2020. áprilisában zárult le és több mint 3000 fiatal töltötte ki a 30 kérdéses kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre, a legvonzóbb munkaadókra és a koronavírus munkaerőpiaci hatásaira. A kitöltőknek azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában lehetett megadnia, maximum 5 cég említésével. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat tanulmányi területe és szakmai háttere alapján vizsgálták a kutatók, hogy pontos körképet kapjanak arról, az egyes szakterületen pályát kezdő fiatalok számára mely cégek a legvonzóbbak. 

Az eredményekből egyértelműen kirajzolódik az a trend, miszerint van számos vállalat, akik rendszeresen visszaköszönnek a különböző szakterületek felsorolásaiban. 

A top TOP3

Az összesített rangsor az egyes szakterületek toplistáinak összesített eredménye alapján készült el, így a kutatásban résztvevő valamennyi válaszadó reprezentatív összesített legnépszerűbb álom munkahelyeit mutatja.

 1. Google
 2. Bosch
 3. Magyar Telekom

Épphogy lecsúszott a dobogóról az Audi, őt követte a MOL és a Vodafone. Az első tízben helyett kapott még a Deloitte, a Morgan Stanley, az IBM és az OTP Bank. Tizenegyedik helyen végzett a KPMG, utána jött a Microsoft, a Richter, és a Prezi, majd tizenötödikként pedig a Nestlé. 

Érdekes összevetni ezeket az eredményeket egy másik hasonló kutatással, amely az összes korosztályon vizsgálta Magyarország legnépszerűbb munkahelyeit. Ezt a Randstad készítette, és az ő listájukon a LEGO végzett az első helyen. A kifejezetten a fiatalok preferenciáit mutató Zyntern-kutatásban viszont a LEGO az első 60-ba sem került be az összesített listán. Ugyanakkor a másik két Randstad-dobogós (a Samsung és az Audi) közül a Samsung sem végzett az élmezőnyben, csak az Audi került be a fiatalok top 10-es listájába. 

Nyertesek szakterületenként

Az összesített nyerteseken túl érdemes továbbá megnézni, hogy szakterületenként milyen eredmények születtek.

Gazdaságtudományban:

 1. Morgan Stanley
 2. Vodafone
 3. Unilever

Gazdasági területen az élmezőnybe pénzügyi tanácsadó és elemző cégek, big4ok kerültek, de jó helyen végeztek a legnagyobb hazai telco cégek (Vodafone, Telekom) és FMCG-k (Unilever, Coca Cola, Nestlé) is. A Top 10-be bekerült a PwC, a Deloitte, a KPMG, a Google és a Bosch. (Ebből a listából egyébként a Magyar Telekom a Randstad kutatásában is előkelő helyen végzett, kiérdemelve a legvonzóbb telekommunikációs munkaadó díját.) 

Agrár-, élelmiszermérnök

 1. Nestlé
 2. KITE és BioTech USA

Agrárterületeken olyan FMCG-k vezetnek, amelyek gyártási tevékenységet is folytatnak Magyarországon, illetve jelentős retail láncok. A Nestlé magasan vitte a pálmát ebben az évben, utána viszont szoros a mezőny. Nemcsak a 2. helyen lett holtverseny, de a dobogó harmadik fokán is: a Bonafarm, a FrieslandCampina, a Tesco, a Nébih, a Spar, az Eisberg a Coca Cola és a Lidl között.

(A Nestlé népszerűségét mutatja, hogy mind a fiatalok körében, mind összesített korosztályokat tekintve is az élen végzett, ugyanis az FMCG, vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek kategóriában a Randstad díját is bezsebelte.)

Bölcsészettudomány:

A bölcsészettudományok területén rendkívül heterogén lista született. Változatos iparágak legismertebb munkáltatói kerültek legnagyobb számban említésre. Érdekes módon a top 4 cég az IT és telekommunikáció szektorból jön, igaz, az nem derült ki, hogy Vodafone esetében az SSC-re vagy a Vodafone Hungary-re gondoltak-e a válaszadók.

 1. Vodafone
 2. Prezi
 3. Magyar Telekom

Őket követte a Google, a Bosch és a Morgan Stanley. De helyet kapott a legjobbak között a MOL, a Coca Cola, a Microsoft, a Libri az IBM is. Az IBM nemcsak a fiatalok körében népszerű, hanem a Randstad szerintaz SSC szektor legvonzóbb munkaadója is. Valamint tavaly még a harmadik legnépszerűbb munkahely volt az összesített kutatás alapján.

IT szektor, informatika:

 1. Google
 2. Magyar Telekom
 3. IBM

Az informatikai területén a legnépszerűbb vállalat a Google. A telekommunikációs (Telekom, Vodafone) és IT tanácsadó cégek közé a Morgan Stanley (5.) és az OTP Bank (8.) is bejutott. A legnépszerűbbek közé tartozik továbbá a Microsoft, a Bosch az EPAM és az SAP. 

Műszaki, mérnöki :

 1. Bosch
 2. Audi
 3. Mercedes-Benz

Mérnöki területeken az autóipari szereplők mellett két hazai nagyvállalat, a MOL (4.) és Richter Gedeon (5.) is legvonzóbb munkaadók között szerepel. A Mercedes a fiataloknál harmadik helyre került, pedig tavaly a Randstad szerint ő nyerte a menő munkahelyek versenyét. Hatodik helyen található a Knorr Bremse, hetediken pedig az Egis. A legjobbak között végzett továbbá a Siemens, a GE és a BMW. 

Társadalomtudomány

 1. Prezi
 2. Vodafone
 3. Google

A társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai hasonlóak a bölcsészek preferenciáihoz. Ismert tech és telco munkaadók az élen (Vodafone, Telekom), közéjük ékelődve például a MOL, a Deloitte és a Black Rock, utóbbi frissen megjelent munkaadó a hazai piacon. De helyet kapott köztük még a Coca Cola, Bosch és az Unicef is. A tízes listába került még többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami holtversenyben végzett az IBM-mel, az Index-szel és a McKinsey-vel. A Randstad az MNB-t minősítette 2020 legnépszerűbb pénzintézetének. 

Természettudomány:

 1. Sanofi és Egis
 2. Richter Gedeon

Természettudományi területeken a top 3 munkaadó gyógyszeripari vállalat, akiket technológiai cégek, majd többek között gyártók követnek. A top 10-es listába került az EPAM, a Google, a Bosch, a Continental, az Aldi, az OTP Bank, a Vodafone és a Morgan Stanley.

Államtudományok területén:

 1. Belügyminisztérium
 2. Külügyminisztérium, Deloitte és a KPMG

Nem meglepő módon a legtöbbször említett munkáltatók közigazgatási és államigazgatási szervek, de a top 10-ben további multinacionális pénzügyi és stratégiai tanácsadó cégek is vannak (McKinsey & Company, Morgan Stanley).

Jogi területen:

A legtöbb pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbb karrier indítási terepnek. Ugyanakkor az MNB és a telco szektor szereplői is a legvonzóbb munkaadók között szerepeltek (Vodafone, Telekom).

Középiskolásoknál:

Itt egyértelműen az OTP a legvonzóbb munkaadó, amit telco szolgáltató cégek követnek (Telekom, Vodafone) és a retail áruházak.

Szakképzésben

Az ezen a területen tanulóknak is az autóipari munkaadók (Audi, BMW) alapvetően a legvonzóbbak, de a top 10-es listában néhány olyan globális technológiai márka is helyet kapott, mint a Google vagy az Apple.