Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy Elek: Ha rajtam múlna, én kötelezővé tenném az oltást

Ha rajta múlna, kötelezővé tenné az oltást, csakúgy mint gyerekkorban, és pártolja az óvatos nyitást. Nagy Elek, a BÁV és a Főtaxi többségi tulajdonosa, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke interjút adott a vendéglátóipar várható veszteségeiről, mentőcsomagról és a főpolgármesterrel való tárgyalásokról.

Többkörös veszteség várható a vendéglátóiparban: az egységek körülbelül 20 százaléka valószínűleg már ki sem tud nyitni, amelyek pedig kinyitnak, elvérezhetnek az ingadozó kereslet, a munkaerőhiány és az ezzel járó béremelkedések miatt. Ez további 15-20 százalékot jelenthet. Nagy Elek, az ország tizenkilencedik leggazdagabb embere interjút adott a hvg.hu-nak, amiben elmondta,  hisz abban, hogy most már a kilábalás időszaka következik.

Egyelőre én úgy látom, hogy a kormány sikerrel egyensúlyoz és a válságban levő vállalkozásoknak ad annyi forrást, amivel a saját tartalékaikat is mozgósítva a többségnek van esélye a túlélésre, miközben az ország nemzetközi megítélése is stabil marad. Persze ez a makrogazdasági nézőpont, ami elfedhet sok egyéni tragédiát” – fejtette ki Nagy és hozzátette, hogy

ha rajta múlna, kötelezővé tenné a védőoltást, akár csak gyerekkorban.Ez nem kívánság-hangverseny, itt emberéletekről van szó”

– mondta. 

A konszolidációhoz azonban nem elég a nyitás, összehangolt, egységes támogatási rendszer is szükséges. A BKIK 75 millió forintos Szolidarítási Alapot különített el kifejezetten azokra fókuszálva, akiknek nehezebb lesz megküzdeni a nyitással. Ezzel a nehéz helyzetben levő vendéglátóipari kisvállalkozásoknak generálnának plusz forgalmat a nyitás utáni felfutás időszakában.

Karikó Katalin tette helyre a kormány oltásokkal kapcsolatos statisztikáit

Azt reméljük, elindíthatunk egy kis hólabdát, amiből akár lavina is lehet és jelentős fogyasztásnövekedést generálhat. A program részleteit május elején fogjuk nyilvánosságra hozni, a BKIK-ban már megtárgyaltuk, az elnökség az alapelveket jóváhagyta. Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást nincs lehetőségünk elengedni, de az alapon keresztül próbáljuk visszaforgatni a hozzájárulást a vállalkozásoknak” – mondta.

Nagy szerint egy jól szervezett program esetén 10 százalék alá szorítható a  bezárásra kényszerülő helyek száma.

Nagy kitért arra is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a kormány együttműködése is szükséges a szektor megsegítéséhez, bérleti díjak, közterülethasználati díjak mérséklésére van szükség, mert nem a megszokott költségszerkezetben találják majd magukat a tulajdonosok. A nyitás után várható egy kiéhezettségi forgalomcsúcs. Könnyen elképzelhető, hogy egy kedd, szerda, csütörtök délután és este nem lehet majd szabad helyet találni a belvárosban, majd péntek, szombat, vasárnap, hétfőn örvendhet, akinél harmad házas telítettség lesz, mert a jó idő beálltával a fizetőképes kereslet a Balatonra, a wellness hotelekbe és akár kis vidéki vendégházakba áramlik szét az országban.”

A témában Nagy most már közvetlenül Karácsony Gergely főpolgármesterrel tárgyal, miután az elmúlt hónapokban néhány kísérlet meghiúsult.

Mi a programot nem azért akartuk megvalósítani, hogy a kormánnyal szembeni kiállás részeseivé váljunk”

– mondta. Nagy Elek márciusban már beadott egy pénzügyi válságkezelő javaslatcsomagot a kormánynak, abban egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő válságkezelő holding létrehozását javasolta. A járvány elleni küzdelemhez felajánlotta az érdekeltségébe tartozó, 105 szobás harkányi Baranya Hotelt: a szálloda karanténkórházként szolgált volna, végül nem került sor a bevetésére.

Nagy Elek a tizenkilencedik az 50 leggazdagabb magyart sorjázó listánkon, vagyonát akkor 73,4 milliárd forintra becsültük. 

Borítókép: Nagy Elek

Oszd meg!