Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rendezte a Művészetek Völgye veszteségeit, majd kiszáll Oszkó Péter cége a fesztiválból

Tőkét emelt a fesztivált működtető cégben Oszkó Péter, de átruházza tulajdonrészét a szervezőkre és az önkormányzatoknak.

„Nem illeszkedik a portfóliónkba a kulturális fesztivál. Nem akarunk többé tulajdonosok lenni, inkább támogatók” – mondta a Forbesnak Oszkó Péter, aki most tőkeemeléssel rendezte két érdekeltségén keresztül a kapolcsi Művészetek Völgye veszteségét. Az így megnövekedett részesedését az Oxo Properties Településfejlesztési Nonprofit Kft. teljes egészében átadja a fesztivál szervezőinek, míg Oszkóék Művészetek a Vidékfejlesztésért nevű alapítványa a fesztivál helyszínéül szolgáló falvaknak enged át egy hányadot, ellenszolgáltatás nélkül.

Oszkó Péterék a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. két tulajdonos cégében emeltek öt-öt millió forinttal tőkét: a volt pénzügyminiszter által 2015-ben alapított Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítványban, valamint az érdekeltségébe tartozó Oxo Properties Településfejlesztési Nonprofit Kft-ben. Így előbbi 35 százalékos részesedése 46, míg utóbbié 36 százalékosra nőtt. A tőkeemelésben nem vett részt a harmadik tulajdonos, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, melynek tulajdonrésze így 50-ről 18 százalékra csökkent.

„A Művészetek Völgye Nonprofit Kft. tőkeemelése az elmúlt időszakban felmerült pénzügyi veszteségek pótlását szolgálta” – közölte az mfor.hu érdeklődésére a vállalkozás sajtóosztálya. Bár a Művészetek Völgye Fesztivál látogatóinak létszáma évek óta jelentősen nőtt és a 2019-es fesztiválnak is az előző évinél 25 százalékkal több, 200 ezer feletti vendége volt, a területhasználatért fizetendő költségek folyamatosan nőttek, a támogatói bevételek pedig átalakultak, így az éves gazdálkodás még növekvő jegybevételek és minden más költség szinten tartása mellett is likviditási hiányt eredményezett.

A tulajdonosi kör egy része azonban nem kívánt tartós tulajdont szerezni a fesztiválban, ezért az Oxo Properties Kft. múlt pénteki taggyűlésén bejelentette: teljes tulajdoni hányadát felajánlja és átadja a fesztivál aktuális szervezőinek.

„A következő, július 6-ai taggyűlésen döntünk az ügyvezetők kinevezéséről, és ők vehetik át a cég tulajdonrészét” – mondta a Forbesnak Oszkó Péter, hozzátéve, hogy a nevek is a taggyűlés után válnak nyilvánossá. A Művészetek Völgye Fesztivál általános igazgatója évek óta Oszkó-Jakab Natália, aki Oszkó Péter felesége.

A lépésnek Oszkó Péter szerint direkt módon nincs köze ahhoz, hogy az Oxo csoport a tervek szerint 2021 első felében tőzsdére menne, inkább konszolidációs a mostani lépés. „Az új ernyőcégnek, az Oxo Technologies Holdingsnak nem is része a fesztiváltulajdonos Oxo Properties, egyszerűen arról van szó, hogy nem illeszkedik a portfóliónkba a kulturális fesztivál. Nem akarunk többé tulajdonosok lenni, inkább támogatók.”

A Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány a meglévő tulajdoni hányadából a fesztivál helyszínéül szolgáló falvaknak kíván részesedést felajánlani.

A Művészetek Völgye tíz napja idén nyáron még az augusztus 15-e előtti időszakra esett volna, így tavasszal lemondták a fesztivált a koronavírus-járvány miatt. Ehelyett most úgynevezett völgyhétvégéket szerveznek szeptemberben és októberben.

Nyitókép: Sebestyén László / archív

 

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem,igazad lesz.”