Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mutatjuk, így olvas a magyar – de hogy keresnek idehaza az írók?

Kevésbé műfajok, tematikák, inkább hallomás, ismerősök ajánlása alapján választanak az emberek könyvet – Halmos Ádám, a Libri Kiadói Csoport vezetője szerint. Az általa vezetett Nyitott Könyvműhely és a Libri 2011-ben állt össze, azóta a 240 millió forintos cég 2,5 milliárdos lett.

„A toplisták, egy adott év sikerkönyveiből nem lehet semmilyen következtetést levonni, hogy a következő évben mi fog menni, a trendek random és megmagyarázhatatlanul jönnek. A Harry Potter idejében sem fogytak jól más varázslós tematikájú könyvek, ahogy a Nádas-könyv idei sikeréből sem lehet olyan következtetést levonni, hogy akkor a szépirodalmi memoár a menő műfaj” – mondja Halmos Ádám, a Libri Kiadói Csoport vezetője, aki 2011-ben adta fel függetlenségét, és az általa vezetett Nyitott Könyvműhelyt integrálta az addig csak könyvkereskedő Libri újonnan induló kiadói üzletágába. A könyvkereskedelmi cég tulajdonosa, Balogh Ákos, Halmos Ádám és a Magvető korábbi főszerkesztője, Sárközy Bence voltak az alapítók. Azóta a csoporthoz tartozik még a Helikon, a Jelenkor, a Park és az általuk alapított Kolibri Kiadó is.

Összesen nyolcezer címük van, ennyi könyvet adtak ki vagy vettek át a kiadóktól, a forgalom 80 százalékát ugyanakkor csak 7-800 cím adja.

Ezekből is viszonylag kevés, húsz körüli az a könyv, amelynek eladása éves szinten meghaladja a 10 ezer eladott példányt; nagyjából száz könyv van, amelyik 5 és 10 ezer példány között teljesített a tavalyi közel 2 millió darab eladott könyvből. Ezzel tavaly 2,5 milliárd forintos árbevételt értek el, szemben a Nyitott Könyvműhely 2011-es 240 millió forintos bevételével. A kiadói csoport évente 400 új könyvet ad ki és nagyjából 150 utánnyomás készül.

libri

Ezzel az eredménnyel a Libri igazolta Balogh Ákos meglátását, miszerint megéri a könyvkiadásba is beszállnia (a Libri Könyvkereskedelmi Kft. 51 százalékos tulajdonosa a kiadónak). Magyarországon alapvetően kétféle modell létezik: amikor egy könyvkiadó foglalkozik kis- vagy nagykereskedelemmel; vagy amikor egy eredetileg kereskedő lép be a könyvkiadás területére is. A Libri az utóbbit követte, azzal a csavarral, hogy 2013-ban még a Bookline-nal is fuzionált, így ma már van offline, online és kiadói lába is.

A könyvkiadásban hagyományosan kevés az állami vagy egyéb támogatás, a Librinél az elmúlt évben összesen 20 millió forint jött be így. A szerzők általában jogdíj ellenében dolgoznak, amiből azonban gyakorlat, hogy kapnak előleget, amíg a könyv készül.

Kevés az a szerző, aki kizárólag az írásból meg tud élni, aki mégis, annak több, régi könyve van már és képes megugrani mondjuk a 10 ezres példányszámot.

A többieknek inkább csak egyik tevékenységük az írás, mellette mást is csinálnak, dolgoznak színházaknak, fordítanak, más szövegeket írnak.

Egy könyvkiadó, így a Libri is legtöbbet nyomdára és szerzői jogdíjra költ, de ha a könyv ára felől nézzük a költségeket, akkor a kereskedelem viszi el a legnagyobb részt. A jellegzetesen magyar, bizományos rendszerben a kereskedőnél akár 50-55 százalék is maradhat egy könyv árából, miközben csak az eladás után fizeti azt ki.

Az Alexandra bedőlése a Libri Kiadónak is fáj, hisz fénykorában a forgalmuk 30-40 százalékát, és még az elmúlt évben is közel 20 százalékát hozta Matyi Dezső birodalma.

Tavaly 800 ezer könyvük ragadt bent náluk, és bár folyamatosan szállítják vissza a könyveket, több mint 100 ezer könyvvel még mindig  nem számoltak el.

A Libri könyvkereskedelmi ága tavaly 14 milliárd forintos árbevétellel zárt, adózott eredménye 317 millió forint volt. Jelenleg 56 boltjuk van (55 Libri, 1 Bookline), ebből nyolcat vettek át az Alexandrától.


Így vásárol könyvet a magyar:

 • Gyermek- és ifjúsági könyvek: A kamaszokat érdeklő főként szerelmi történetek mellett (Leiner Laura töretlen népszerűsége) mindig jelen van a top10-ben egy klasszikus (Pál utcai fiúk)  és egy-egy kortárs magyar gyerekkönyv (Rumini, Bogyó és Babóca), illetve egy külföldi sikerkönyv (Aludj el szépen Bendegúz, Ropi naplója, Nyírd ki ezt a naplót) is.
 • Szépirodalom: A top10-ben egyaránt helyet kap a könnyedebb műfaj (Coelho, Oravecz Nóra, D. Tóth Kriszta) mint a magvas szépirodalom (Parti Nagy Lajos, Ulickaja, Szabó Magda, Márai Sándor, Jonas Jonasson, Dragomán, Borbély Szilárd, Alice Munro). A külföldi és a magyar szépirodalom egyenlő arányban van jelen a sikerlistán. Többségében regényekért rajongtak az olvasók, de helyet kapott a listán a novellák nagymesterének tartott, Nobel díjas Alice Munro is (2014).
 • Vers: Ez az a kategória, ahol egyaránt és kb. egyenlő arányban van jelen a kortárs és a klasszikus, ahol egy évben egyszerre lehet sikerkönyv Homérosz és Závada Péter, Varró Dániel és Romhányi József, Weöres Sándor és Simon Márton, Puskin és Erdős Virág. 2014. rendhagyó év volt ilyen szempontból, a 10-es sikerlistán 6 kortárs költő kapott helyet (Simon Márton, Závada Péter, Erdős Virág, Pion István, Térey János) a három klasszikus mellett (Weöres Sándor, Puskin, Romhányi József). 2016-ban pedig még nagyobb sikert könyvelhetett el a kortárs magyar költészet, hiszen a sikerlista 10 helyéből 8-at foglalt el magyar szerző műve (Varró Dániel, Szabó T. Anna – Lackfi János, Závada Péter, Simon Márton, Röhrig Géza).

Mi fogyott a legjobban 2016-ban? (Libri-boltok és Bookline)

Gyerek- és ifjúsági

 1. Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót, Maxim
 2. Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót mindenhol, Maxim
 3. Berg Judit: Rumini, Pozsonyi Pagony
 4. Leiner Laura: Nélküled, L&L Kiadó
 5. Leiner Laura: Valahol, L&L Kiadó
 6. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 11. – Dupla para, Könyvmolyképző
 7. Beck Andrea: Titoktündér, Beck & Partners Mi.
 8. Jeff Kinney: Egy ropi csináld magad naplója, Könyvmolyképző
 9. Berg Judit: Rumini kapitány, Pozsonyi Pagony
 10. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Móra

Regény

 1. Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló, Magvető
 2. Paulo Coelho: A kém, Athenaeum
 3. Jojo Mojes: Mielőtt megismertelek, Cartaphilus
 4. Ugron Zsolna: Hollóasszony, Libri
 5. Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei, Libri
 6. Grecsó Krisztián, Jelmezbál, Magvető
 7. Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya, Libri
 8. Jojo Mojes: Miután elvesztettelek, Cartaphilus
 9. Gárdos Péter: Hajnali láz, Libri
 10. Bán Mór: Hunyadi 8. könyv – A hit harcosa, Gold Book

Vers

 1. Varró Dániel: Mi lett hova?, Jelenkor
 2. Lackfi János – Szabó T. Anna: Verslavina – A nő meg a férfi, Athenaeum
 3. Závada Péter: Mész, Jelenkor
 4. Simon Márton: Polaroidok, Jelenkor
 5. Weöres Sándor: A teljesség felé, Helikon
 6. Varró Dániel: Szívdesszert, Jelenkor
 7. Závada Péter: Ahol megszakad, Libri
 8. Dante: Isteni színjáték, Magvető
 9. Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit, Magvető
 10. Simon Márton: Dalok a magasföldszintről, Libri

A Libri Kiadói Csoport 2017-es sikerkönyvei, január-április, Top 10

 1. Kepes András: Világkép
 2. Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
 3. Jégvarázs matricás foglalkoztató – A történet matricákkal
 4. Nádas Péter: Világló részletek I-II.
 5. Tittel Kinga: Mesélő Budapest
 6. Ugron Zsolna: Hollóasszony
 7. Lakatos Levente: Szigor II. kötet – A pillangók ébredése
 8. Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya
 9. EL James: A sötét ötven árnyalata
 10. Lakatos Levente: Szigor

 

 

 

 

 

 

 

 


Oszd meg!