Fotó: Heisenbergmedia / Wikimedia
rövid hír

Musk újra elemében, beszólt a bitcoinnak

Forbes
2021. június 04. 2 perc olvasás

Épp kezdték összeszedni magukat a kriptovaluták, de megérkezett a Tesla-vezér.

Négy százalékot esett a bitcoin árfolyama pénteken – ehhez elég volt annyi, hogy Elon Musk egy veszekedő párról osszon meg képet a Twitteren, #Bitcoin és összetört szív emotikonnal kommentálva – írja a Reuters. A megosztott mém egyébként főleg a Linkin Park-rajongóknak lehet kedves.

Musk ezután még bedobott pár érdekes tweetet, például a kriptovalutákkal foglalkozó Coinbase egy dogecoinos bejegyzéséhez is megjegyzést fűzött. Igaz, oda pozitív tartalommal, de nem lehet tudni, mit akart ezekkel mondani, ha volt egyáltalán bármi célja.

Trollkodik a milliárdos

„Egyszerűen megtrollkodja a kriptoközösséget” – mondta Bobby Ong, a kriptovaluták elemzésével foglalkozó Coingecko társalapítója. Az utóbbi időben a bitcoin árfolyama jelentősen csökkent, azonban sikerült stabilizálódnia és visszajönnie valamelyest.

A pénteki, Musk tweetjei utáni visszaesés az elmúlt 20 napban mért átlag alá lökte az árfolyamot, 37 710 dollárra. A bitcoin így is az elmúlt egy hónap legsikeresebb hetét tudhatja maga mögött hatszázalékos emelkedéssel.

Musk sokáig élharcosa volt a kriptovalutáknak – nagy kedvence a kutyás dogecoin – még azt is belengette, hogy a Teslákért ezekkel lehet fizetni, majd a környezetkárosító hatásukra hivatkozva ezt az ígéretét visszavonta. Ami azért furcsa, mert a kriptobányászat magas energiaigényéről aligha most hallott először.

A következetlen kommunikációjának eredménye, hogy a Tesla részvényeinek értéke február óta – amikor a cég 1,5 milliárd dollár értékben fektetett kriptóba – harmadával estek vissza, a bitcoin árfolyama pedig az áprilisi, 64 ezer dollárt meghaladó csúcsról 40 százalékot zuhant.

A második legnépszerűbb kriptovaluta, az ether is megérezte Musk legutóbbi tweetjeinek hatását, négy százalékot esett az árfolyama, ennek ellenére valószínűleg egymás után a második hét lesz a mostani, amikor tíz százalék fölötti növekedést könyvelhet el. Némileg visszaesett a nagy kedvenc dogecoin is, majd 40 centen stabilizálódott az árfolyama, vasárnap óta 40 százalékkal növekedett.

Elon Musk Asperger-szindrómás. Mit jelent ez valójában?

Borítókép: Heisenbergmedia / Wikimedia