Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Munkahelyeket menthet meg az EU beruházási programja, 50 milliárd jut Magyarországnak

Alapvetően a nagyobb cégekre szabták, beruházásokhoz lehet felhasználni, és közvetve segít a munkahelyek megtartásában is.

A koronavírus-járvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére az Európai Bizottság (EB) által már jóváhagyott új támogatási programot tervez elindítani a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), melynek lebonyolításáért a HIPA Nonprofit Zrt. fog felelni – hívja fel rá a figyelmet a Deloitte sajtóközleménye.

Az új program célja a közép- és nagyvállalatok versenyképességének, likviditási helyzetének javítása, illetve a koronavírus-járvány következtében elszenvedett veszteségek csökkentése,

elősegítve további beruházások megvalósítását és az elmúlt években létrehozott új munkahelyek fenntartását.

Az új ideiglenes program keretében, beruházás esetén – a különböző vállalásoktól függően – akár 800 ezer euró (286,4 millió forint) összegű vissza nem térítendő támogatás is elérhető, akár 50% támogatási intenzitással.

A program keretösszege várhatóan 50 milliárd forint lesz, amelyből 2020. december 31-ig igényelhető támogatás abban az esetben, ha a pályázó cég vállalja, hogy 2021. június 30-ig meghatározott volumenű beruházást hajt végre, és a bázislétszámát (a pályázat benyújtását megelőző 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszámát) a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig fenntartja.

Továbbá, a vállalatnak igazolnia vagy nyilatkoznia szükséges, hogy:

  • 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben levő vállalkozásnak, de a koronavírus-járvány következtében azzá vált, vagy egyéb pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak;
  • árbevétele, vagy megrendelési állományának értéke a járvány miatt, azzal ok-okozati összefüggésben legalább 25%-kal visszaesett;
  • nem felelős a gazdasági visszaesésért és a tőle elvárható gondossággal járt el;
  • a felmerült veszteségekre nincs biztosítása vagy a biztosítás alapján nincs lehetőség a felmerült károk teljes megtérítésére;
  • a beruházást a pályázat benyújtását megelőzően nem kezdte meg.

Fontos, a beruházási pályázatra

tehát azok is jelentkezhetnek, akiknek csaknem teljesen visszaesett a megrendelésállománya, most elvégezhetnek akár olyan fejlesztéseket is, amikre eddig nem jutott idő vagy kapacitás.


A Forbes friss beruházási listája a legújabb lapszámban – a magazin már online is elérhető!

A program keretében elérhető támogatás összege a beruházás volumenétől függően az alábbiak mentén alakul – de nem haladhatja meg a 800 ezer eurót:

  • a beruházási volumen 30%-a, amennyiben a beruházási volumen 150 000 és 300 000 euró között van;
  • a beruházási volumen 40%-a, amennyiben a beruházási volumen 300 001 és 500 000 euró között van;
  • a beruházási volumen 50%-a, amennyiben a beruházási volumen 500 000 euró fölött van.

Önrész tehát kell, de a program alapvetően a nagyobb cégeket célozza.

„Az új támogatási program alapvetően a vírusjárvány miatt nehézségekkel küzdő, de továbbra is működő vállalkozásoknak nyújthat segítséget a működés fenntartásával és a fajlagos költségek csökkentésével amennyiben a vállalkozás számára némi beruházás reális a jelenlegi helyzetben. A háromféle opció lehetővé teszi, hogy a vállalatok a helyzetük tükrében mérlegeljék, mely kötelezettség, beruházási igény és támogatási opció vállalható számukra. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vállalkozások megmentése mellett a további üzemszerű működést is támogassa a Kormány a gazdaság működőképességének erősítése érdekében” – mondta dr. Márkus Csaba, a Deloitte partnere.

Az EB által jóváhagyott új támogatási program keretében várhatóan már pár napon belül igénybe vehető lesz az átmeneti támogatás, amely

a korábban elnyert támogatásokkal együtt is érvényesíthető.

A későbbiekben akár 800 000 eurót meghaladó támogatásban is részesülhetnek a vállalatok, azonban ehhez az ideiglenes támogatásokat rendező keretszabály keretein kívül egy új rendelet vagy a meglévő módosítása szükséges, melyet szintén jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak.

Ez a program a beruházásokat támogatja és közvetve hozzájárul a munkahelyek védelméhez, de a Tanács jóváhagyására vár a Bizottság által előkészített ún. SURE program, ami a tagállamok bértámogatási rendszeréhez nyújtana olcsó forrásokat.

A héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is elővette a pénzágyút, hogy megfelelő és olcsó forrást nyújtson a bajba jutott magyar cégeknek, a bankok már dolgoznak is azon, hogy minél hamarabb elérhetőek legyenek az NHP Hajrá program hitelei.

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."