Fotó: Müller Cecília, tisztifőorvos az operatív törzs egyik tájékoztatóján.
Üzlet

Müller Cecília kötelezően berendelte a háziorvosokat, súlyos büntetést kap, aki távol marad

Forbes
2021. december 28. 2 perc olvasás

Kötelezően kell oltaniuk legalább egy hétvégét januárban a háziorvosoknak. Akár 5 milliós büntetést is kaphat, aki nem teszi.

Januárban legalább egy hétvégén kötelezően kell oltást vállalnia minden háziorvosnak – áll a ma megjelent Hivatalos Értesítőben. Akik megsértik az országos tisztifőorvos ellőírását, azokra súlyos, 30 ezertől 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot szabhatnak ki.

Minden háziorvosnak legalább egy hétvégét, azaz egy pénteki napon 14-18 óra között, illetve egy szombati napon 10-18 óra között rendelkezésre kell állniuk, illetve ezzel kapcsolatban értesíteni kell a pácienseiket. Az előírások szerint a háziorvosok szabadon válaszhatnak, melyik hétvégén vállalnák a feladatot.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett határozat úgy indokolja az előírást, hogy a lakosság részére 5 éves kortól elérhetővé vált a COVID–19 elleni védőoltás, valamint megerősítést nyert az emlékeztető oltás felvételének szükségessége. Ezzel párhuzamosan fokozódott az oltás felvétele iránti lakossági igény.

„A COVID–19 betegség elleni védekezés dinamikájának fenntartása és erősítése érdekében szükségessé vált, hogy a háziorvosi szolgáltatók oltási hétvége biztosításával fokozott mértékben végezzék az oltási tevékenységüket.”

Borítókép: Müller Cecília, tisztifőorvos az operatív törzs egyik tájékoztatóján.