Fotó: Oláh Dániel
rövid hír

Most ért ide csak igazán az energiaválság: bedőlt egy magyar áramkereskedő

Forbes
2021. november 17. 2 perc olvasás

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt áramszolgáltató cég. A vállalat már október végén tájékoztatta a vevőit, hogy nem fog tudni villamos energiaellátást biztosítani részükre – írja a G7

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) már közzé is tett egy felhívást, hogy a cégnek legalább az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelei, tehát a lakosság és az önkormányzatok ne maradjanak áram nélkül – írja a lap. Őket minden bizonnyal végül egy úgynevezett végső menedékes veszi át, amely valószínűleg az állami MVM lesz.

Piaci gyakorlat: nagyobb nyereség, de nagyobb kockázat

A G7 már korábban is írt arról, hogy kialakult egy olyan gyakorlat az árampiacon, hogy a kereskedők leszerződtek a fogyasztóikkal fix áron egy évre előre (ezzel együtt fel is mérték, kinek milyen energiaigénye van), de az erőművi partnereikkel ugyanígy már nem egyeztek meg előre. Ennek az volt a lényege, hogy így, ha csökkent az áram ára, akkor nagyobb nyereséget tudtak elérni – persze magasabb kockázat mellett. Ezutóbbi pedig komolyan be is ütött, a gázára miatt elszállt a villamosenergia ára is, vagyis ez a gyakorlat komoly veszteséget okozhatott – és okozott is, mint a JAS példája mutatja.

Aki az erőműveknél nem fedezte le a szerződéseit előre, az komoly veszteséget szedett össze így. 

A JAS egy jogi kiskaput kihasználva próbálta rávenni ügyfeleit, hogy fizessenek a már kialkudott helyett egy magasabb árat. A G7 azt írja, mivel ezt többen zsarolásként értelmezték (a JAS több, az áremelést elutasító ügyfelét arról értesítette, hogy nem tudja őket így ellátni villamosenergiával), jogi lépéseket kezdeményeztek. Ugyanakkor ez a manőver sem volt elegendő a jelek szerint. A JAS-nak 79 egyetemes körbe tartozó és további 300-400 vállalati ügyfele van, utóbbiak kereshetnek új szolgáltatót, és jóval magasabb árra szerződhetnek majd.

A cég legnagyobb ügyfele a fővárosi közvilágításért felelős Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.