Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Móra, Zegna: „csak nem a Janikovszky Éva fia ez a fickó?”

Több Janikovszky Éva-gyerekkönyvhöz is bőven adott muníciót a legendás írónő egyetlen fiaként. Lényegében édesanyja iránti tiszteletből vette meg a Mórát, mellesleg festményeket gyűjt, és ő nyitotta az első luxusüzletet az Andrássyn. Janikovszky János sztorija az októberi Forbes lapjain olvasható, itt pedig néhány részlet az interjúból, ami nem fért bele a cikkbe.

Életcélja volt, hogy visszaszerezze a régi magyar gyerekkönyvszerzők kiadási jogát. Ma már ismét a Móra neve szerepel a Pöttyös Panni-könyveken, az Öreg néne őzikéjén vagy a Szegény Dzsoni és Árnikán. Janikovszky János elmeséli a privatizáció kalandos történetét, saját életét, aminek jelentős részét Németországban töltötte – ráadásul még a szocializmus idején, és az októberi Forbes hasábjain a könyvpiac rejtelmeibe is enged egy kis betekintést.

János elmondása szerint két Jevtusenko-idézet bűvkörében él már 50 éve. A gimiben az összes füzete elejére az volt írva: „Mások sikerét ne tekintsd sértésnek!” Nemrég pedig megtetszett neki egy másik mondás a szovjet költőtől: Tőle, ki gyógyít, és aki fát vág, és aki az öltönyt varrja nekem, elvárom: remekül tegye dolgát, dolga bármi legyen.”

Fotó: Orbital Strangers

Ennek fényében talán nem véletlen, hogy az övé volt az első luxusüzlet az Andrássy úton: a férfiruhákat áruló Zegna még a Louis Vuittonnál is előbb nyitott, ráadásul magyar tulajdonban, franchise-rendszerben.

Janikovszky másik szenvedélye a műgyűjtés, ami az irodájába bekukkantva azonnal kiderül. A „házi” tárlatvezetésen pedig, amit lelkesen rögtönzött nekem az interjú előtt, az derült ki, hogy szinte minden képhez van egy sztorija.

„Azt szoktam mondani, hogy a műgyűjtés környezetbarát hobbi: a környezetem is élvezi.”

Az íróasztala mögötti falon például Váli Dezső két összetartozó műve látható, melyek közös vonása, hogy mindkét festmény egy részét 1965-ben a festő akkori barátnője, Csomay Zsófia, Ybl-díjas építész festette. Az egyik már Janikovszky János tulajdonában volt, amikor Váli Dezső felhívta, hogy a korábban az SZDSZ székház falát díszítő, Biszku lányokat megörökítő, évekig eltűntnek vélt festménye előkerült, és szeretné, ha egy tulajdonban lennének.

Oszd meg!