Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Móra, Zegna: „csak nem a Janikovszky Éva fia ez a fickó?”

Több Janikovszky Éva-gyerekkönyvhöz is bőven adott muníciót a legendás írónő egyetlen fiaként. Lényegében édesanyja iránti tiszteletből vette meg a Mórát, mellesleg festményeket gyűjt, és ő nyitotta az első luxusüzletet az Andrássyn. Janikovszky János sztorija az októberi Forbes lapjain olvasható, itt pedig néhány részlet az interjúból, ami nem fért bele a cikkbe.

Életcélja volt, hogy visszaszerezze a régi magyar gyerekkönyvszerzők kiadási jogát. Ma már ismét a Móra neve szerepel a Pöttyös Panni-könyveken, az Öreg néne őzikéjén vagy a Szegény Dzsoni és Árnikán. Janikovszky János elmeséli a privatizáció kalandos történetét, saját életét, aminek jelentős részét Németországban töltötte – ráadásul még a szocializmus idején, és az októberi Forbes hasábjain a könyvpiac rejtelmeibe is enged egy kis betekintést.

János elmondása szerint két Jevtusenko-idézet bűvkörében él már 50 éve. A gimiben az összes füzete elejére az volt írva: „Mások sikerét ne tekintsd sértésnek!” Nemrég pedig megtetszett neki egy másik mondás a szovjet költőtől: Tőle, ki gyógyít, és aki fát vág, és aki az öltönyt varrja nekem, elvárom: remekül tegye dolgát, dolga bármi legyen.”

Fotó: Orbital Strangers

Ennek fényében talán nem véletlen, hogy az övé volt az első luxusüzlet az Andrássy úton: a férfiruhákat áruló Zegna még a Louis Vuittonnál is előbb nyitott, ráadásul magyar tulajdonban, franchise-rendszerben.

Janikovszky másik szenvedélye a műgyűjtés, ami az irodájába bekukkantva azonnal kiderül. A „házi” tárlatvezetésen pedig, amit lelkesen rögtönzött nekem az interjú előtt, az derült ki, hogy szinte minden képhez van egy sztorija.

„Azt szoktam mondani, hogy a műgyűjtés környezetbarát hobbi: a környezetem is élvezi.”

Az íróasztala mögötti falon például Váli Dezső két összetartozó műve látható, melyek közös vonása, hogy mindkét festmény egy részét 1965-ben a festő akkori barátnője, Csomay Zsófia, Ybl-díjas építész festette. Az egyik már Janikovszky János tulajdonában volt, amikor Váli Dezső felhívta, hogy a korábban az SZDSZ székház falát díszítő, Biszku lányokat megörökítő, évekig eltűntnek vélt festménye előkerült, és szeretné, ha egy tulajdonban lennének.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója