Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Moderna-vezér: a Covid-19 örökre velünk lesz

Egy egészségügyi konferencián a Covid-19 hosszú távú jövőjéről nyilatkozott Stephane Bancel Moderna-vezér és több járványügyi szakértő. 

Stephane Bancel, az Európai Unióban is engedélyeztetett vakcinát gyártó cég, a Moderna vezérigazgatója azt mondta egy egészségügyi konferencián, hogy a Covid-19 vírus nem fog eltűnni az életünkből, valamilyen formában mindig velünk lesz – írja a CNBC.

A konferencián több járványügyi szakember is nyilatkozott arról, hogy valószínű, hogy a Covid-19-ből endémia lesz, ami annyit tesz, hogy rendszeresen és tömegesen – noha alacsonyabb esetszámokkal – elő fog fordulni egy-egy területen, akár az influenza. Bancel egyetértett velük, és azt mondta:

úgy gondoljuk, hogy örökké együtt kell élnünk a járvánnyal.”

Hozzátette: folyamatosan monitorozni kell majd az új mutációkat és a vakcinát fejlesztőknek ehhez mérten iterálni, hogy a vakcina minden mutáció ellen hasson.

A Pfizer-Biontech vakcinájáról azt mondják a fejlesztői, hogy hatásos a koronavírus brit és dél-afrikai mutációja ellen is.

Borítókép: interaktív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash

Oszd meg!