Üzlet

Mit kezdhet a FaceApp a fotóinkkal, azon túl, hogy megöregíti őket?

Forbes
2019. július 18. 2 perc olvasás

A te ismerőseid is öreg önmagukat posztolják épp Facebookra és Instára? Akkor figyelmeztesd őket!

Már több mint 100 millióan töltötték le a FaceApp-ot Google Playen, és az iOS App Store-jában és listavezető az alkalmazás, amivel egy-két kép erejéig például bárki 40 évvel idősebbnek tűnhet, megőszülhet vagy megkopaszodhat, vagy akár szebbé válhat. A szuperreális képmások persze viccesek, már itthon is sokan megosztják őket, a virális trend terjed óráról órára.

Csakhogy a FaceApp felhasználóinak, ahhoz, hogy játszhassanak saját képmásukkal, engedélyezniük kell a gátlástalan alkalmazást. Ez azt is jelenti, hogy az mostantól visszaéljen nevükkel és arcképükkel, sőt az összes, a telefonunkon tárolt fotóval – felhasználja azokat bármikor, bármennyi ideig, bármire. Az app hozzáfér a Sirihez és a keresésekhez is, és a háttérben is frissül, tehát amikor mi épp nem használjuk, ő akkor is kihasznál minket.

Aki elfogadja az app felhasználási feltételeit, az “örökös, visszavonhatatlan, jogdíjmentes, világszerte teljes mértékben fizetett, átruházható” jogot ad arra, hogy képmását

reprodukálják, módosítsák, adaptálják, publikálják, lefordítsák, származékait felhasználják, terjesszék, felhasználói tartalmait és bármilyen nevét, felhasználónevét és felhasználói szokásait bármilyen már létező vagy majdan kifejlesztett médiaformátumban és csatornán felhasználják, anélkül, hogy a felhasználót azért kompenzálnák.

A felhasználói tartalom platformon való posztolásával vagy megosztásával a felhasználó elismeri, hogy a tartalom, és minden kapcsolódó információ (például név, lokáció és eredeti profilkép) a nyilvánosság számára láthatóvá válik.

Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az app és tulajdonosa vissza is fog élni a felhasználói adatokkal, jó esetben azok az Amazon amerikai szerverein maradnak, mindenesetre azok lincence-e már idegen kezekben van.

Ha most a már csapdába került barátainkat azzal kezdenénk heccelni, hogy majd egy ukrán szupermarket szórólapján, a vécépapírok és az akciós sörök mellett köszönhet ránk arcmásuk, jó nyomon járunk. Az app tulajdonosi struktúrájának gyökere ugyanis az orosz Wireless Labs, így akár egy moszkvai óriásplakátig is vihetik, akik már pipáltak és kattintottak. A legvalószínűbb ugyanakkor, hogy egy mesterségesintelligencia-algoritmus fejlesztéséhez használják majd fel adataikat.

Forrás: Forbes.com