Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Oszkó Péter a Forbes Flow üzleti fesztiváljának szekciójában

Mit keres Oszkó Péter a tőzsdén?

Várhatóan 2021 első felében tőzsdére megy az Oszkó Péter nevével fémjelzett OXO Technologies Holdings. A csoport portfóliójának értéke közelíti a 3 milliárd forintot.

Már az alapításkor vállalták, a mai bejelentés szerint pedig a terv az, hogy jövőre teljesítik: tőzsdére megy az OXO-csoport, mely kockázati befektetőként aktív a magyar startuppiacon. Ezt előkészítendő egységes portfólióba rendezték a befektetéseiket és új cégstruktúrát hoztak létre, OXO Technologies Holding néven alapítottak új ernyőcéget.

A menetrend a következő: idén zártkörű tőkebevonás 1-2 milliárd forint értékben, 2021-ben pedig a tőzsdére vonuláshoz kötve 5-8 milliárdos értékesítés hazai és nemzetközi intézményi befektetők részére. A tőzsdére egy Magyarországon még nem látott, főleg angolszász területeken népszerű formában, venture capital trustként érkezhetnek, amely egy nyílt végű befektetési konstrukció. Ezzel Oszkó Péter alapító-tulajdonos várakozásai szerint olyan magán- és intézményi befektetők is beléphetnek majd a technológiai innovációk befektetési piacára, akik eddig a hosszabb befektetési periódus és az alacsony likviditás melletti magas kockázatok miatt nem tudták kihasználni ennek a szektornak a növekedési és hozampotenciálját.

Oszkó Péter 2014-ben egy Forbes-fotózáson.

A piaci helyzettel kapcsolatban Oszkó kiemelte, hogy a privte equity (magántőke) területen a válság óta nem vontak be olyan sok pénzt a régióban, mint 2018-ban. Egyértelmű trend a specializált, egyedik tudással rendelkező befektetői csapatok felértékelődése, valamint az, hogy a cégek működtetésében aktívan részt vesznek az alapok, ez a operating fund manager koncepció. Egyre népszerűbb az is, ha az alapok hosszabb ideig, szakaszokon átívelően, tehát a koraitól a későbbi fázisig fektetnek be az ígéretes cégekbe (multi-stage fund státusz).

Mit tudnak eddig felmutatni?

Ami pedig az OXO eddig teljesítményét illeti, talán a legérdekesebb adalék, hogy 900 potenciális célpontot jelentő startupot vizsgáltak meg, ebből lett 35 megvalósult befektetés. Ezek között egyaránt találni korai stádiumban lévő technológiai startupokat és növekedési fázisban lévőket, egyes befektetési célpontok esetében pedig már a kivásárlások is megkezdődtek, három exiten pedig már túl is vannak.

A jelenlegi értékelések alapján az látszik, hogy a befektetett magántőkét megnégyszerezték. A portfólió értéke meghaladta a 2,8 milliárd forintot, plusz érkezett a cégekbe 6 milliárdnyi addicionális befektetés – vagy az OXO-val együtt érkező társbefektetőktől, vagy későbbi tőkebevonási körök során. A portfólióba tartozó cégek szinte mindegyikénél van valamilyen magyar vonatkozás.

Az 5 éves OXO-csoport inkubációs és akcelerátor cégként indult és vált az idő haladtával befektetőcéggé. A tulajdonosi kör folyamatosan bővült, jelenleg 15 angyal, illetve intézményi befektető tartozik az OXO-hoz. Azt vallják, hogy versenyelőnyük abban van, hogy a kiterjedt angyalbefektetői kör önmagában jelentős értéket ad hozzá a portfóliókezeléséhez és még ezt egészíti ki a vállalatépítésben, nemzetközi terjeszkedésben és üzletfejlesztésben egyaránt komoly tapasztalattal rendelkező szakmai csapat. Az új cégstruktúrához minden korábbi intézményi és magánbefektető csatlakozott.

Oszd meg!