Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milliós négyzetméterárak Rózsadombon, a felújítandó villák is jól mennek

Pörög az ingatlanpiac a II. kerületben is, az új építésű lakások négyzetméteréért másfél millió forintot is elkérnek, de viszik a felújítandó villákat is.

A Rózsadomb legendásan Budapest luxuskörnyéke, itt lakni státuszszimbólum. Közel van a belvároshoz, jó a közlekedés, de a Budai-hegyek lábánál mégis zöldövezetben lakhat az, aki megteheti. A jó adottságok miatt meglepő lett volna, ha pont ez a környék maradt volna ki az általános ingatlanárnövekedésből:

Az egész II. kerületben átlagosan 17 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a tavalyi év folyamán.

Így most átlagosan egy négyzetméterért 560 ezer forintot kell fizetni a kerületben, de a Rózsadombon az új építésű lakások négyzetméteréért már jellemzően 1,5 millió forintot is elkérnek. Pedig errefelé nem is szoktak filmeket forgatni.

Magáncélra, nem befektetők, újak és használtak egyaránt

A környéken a lakóingatlanokat elsősorban magánszemélyek vásárolják, nem pedig befektetők, a magas árak miatt itt nem igazán lehet gyors pénzt keresni lakáskiadással.

„A rövidtávú megtérülést kereső ingatlanbefektetők az ilyen típusok iránt kevésbé érdeklődnek. Inkább a hosszútávban gondolkodók, az értékállóságot preferálók számára jelent lehetőséget ezen a területen ingatlant venni”

– magyarázza Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője.

A Rózsadomb sem marad ki a lakásépítési lázból: ezen a környéken az ingatlanfejlesztők 4-5 lakásos luxus társasházakat preferálják. Az új építésű ingatlanok borsos árai felfelé húzzák a használt ingatlanok árait is, már a felújítandó ingatlanok négyzetméteréért is elkérnek 500 ezer forintot.

Ezzel együtt élénk a kereslet a felújítandó lakások iránt is nagy az érdeklődés: a vevők keresik az építészeti szempontból különleges, önálló villákat, azzal a céllal, hogy korszerűsítsék a modern kor igényinek megfelelően, de az klasszikus épületszerkezetet és építészeti elemeket megtartva.

Akinek a Rózsadomb kiesik a költségvetési keretből, de ragaszkodik a rózsadombi adottságokhoz, a II. kerületben még találhat hasonló adottságú városrészeket, az ő körükben Pasarét, Törökvész és Rézmál a legnépszerűbb, de feljövőben van a Gugger-hegy környéke is. Azok között pedig, akik a városias környezet felé húznak, a Buda belső részein (Víziváros, Margit körút) keresgélnek, itt a felújított nagypolgári lakások négyzetméteréért nem ritka, hogy egymillió forintot is elkérnek.

Borítókép: Tamás Roóz // Google Maps

Oszd meg!