Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Minden nap új karantén a magyaroknak, Írország és Görögország is szigorított

Szinte minden nap újabb ország jelenti be, hogy már nem engedi be korlátozások nélkül területére a Magyarországról érkezőket. A koronavírus-járvány második hullámának nagyon gyors begyűrűzése, a sok országban alkalmazott egyértelmű kritériumrendszer alapján ez várható volt, múlt heti cikkünkben előre felhívtuk rá a figyelmet.

Összegzésünk szerint Európában eddig 10 uniós tagállam, plusz Nagy-Britannia és Norvégia lépett, de változó, hogy melyik országban épp milyen korlátozást alkalmaznak a fertőzött országokból érkezőkre. A legnagyobb a szigor Cipruson, ahol a C kategóriában szereplő országokból csak nagyon komoly indokkal lehet beutazni, turistáskodás, rokonlátogatás kizárt. Ciprus volt az első ország, amely A-ból B-be minősítette le Magyarországot, ez azonban még csak a tesztkötelezettséget jelentette. A C már lényegében beutazási tiltás.

Németország szerdán helyezte a kockázatos területek listájára Budapestet, a regionális elbírálásnak köszönhetően Magyarország fővároson túli része még nem érintett. Mivel légiforgalom pillanatnyilag csak Budapestről van Németországba,

a Ferihegyről indulóknak mindenképp karanténba kell vonulniuk,

de aki a földön utazva vidékről érkezik, még megússza a kötelező elszigetelődést és tesztelést. Októbertől egyébként negatív teszt esetén is 5 nap után lehet majd csak szabadulni a karanténból.

A balti országok, Finnország, Anglia és Norvégia után a héten még Belgium és Hollandia szigorította Magyarország besorolását, most már ezekben is karantén vár ránk. (Hollandiában ez csak erősen ajánlott, de nem ellenőrzik.) A friss görög leminősítés alapján már fel se szállhat a magyar utas a gépre negatív teszt nélkül, a dublini döntés pedig azért húsbavágó az oda indulóknak, mert Írországban továbbra sem lehet negatív teszttel kiváltani a karantént, ki kell ülni a 10 napot. De helyi lapértesülések szerint októbertől változhat az ír módi, átvehetik az EU által kidolgozott, egységesnek szánt rendszert.

A magyar utasokon persze ez se segít, abban a “jelzőlámpás” háromszínű rendszerben is a vörösbe esünk a jelenlegi adataink alapján. Viszont a rendszer része az is, hogy a vörös országokból érkezőket vagy karanténba kell tenni, vagy érkezésük után készült negatív kell a belépéshez. Ez alapján tehát van esély arra, hogy ha teszttel is, de ne várjon kötelező karantén a magyarokra Írországban.

Az Egyesült Királyság mellett Svájc is olyan ország, amelynél nem kiváltható negatív teszttel a karantén. Mivel egyik sem uniós tag, kérdés, hajlandóak-e változtatni a jelenlegi szabályozáson.

Várhatóan Svájc lesz a következő ország, amely átsorolja Magyarországot és előírja a kötelező karantént az innen érkezőknek is.

Ahova pedig a legtovább utazhatunk karanténveszély nélkül, az várhatón Spanyolország és Portugália szárazföldi területe lesz. Náluk egyelőre nincs korlátozás a beutazásra uniós polgárok számára, persze egyrészt kérdés, ki utazik szívesen a kontinens legfertőzöttebb államába.


"Az apád hívását nem muszáj felvenned, lehet olyan elfoglaltságod. De az elnökét fel kell, ezt a hibát még egyszer nem lehet elkövetni!"