Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Minden korábbinál jobb negyedévet zárt a 4ig Nyrt.

Publikálta a 4ig Nyrt. az első negyedéves gyorsjelentését. Rekordév után rekordnegyedévet zárt a Jászai Gellért többségi tulajdonába tartozó tőzsdei társaság.

Soha nem ment még ilyen jól a 4ig-nek: extra magas profittal zárták 2021 első negyedévét. A tőzsdei társaság ma reggel publikálta első negyedéves gyorsjelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, ez alapján konszolidált értékesítési árbevétele 15,3 milliárd forint volt, 77 százalékkal magasabb, mint 2020 hasonló időszakában. A cégcsoport adózott eredménye 566 millió forint (81 százalékkal nőtt éves szinten), EBITDA-ja pedig 1,003 milliárd forint, 74 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.

A 2020-as üzleti év után a társaság igazgatósága 2,212 milliárd forintos osztalék kifizetéséről döntött a rendes évi közgyűlésen.

A tavalyi rekordév után 2021 első hónapjaiban bővült a 4ig leányvállalatainak száma is, január 26-án jelentették be, hogy megvásárolják a Rotors and Cams Zrt. 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagját, szakmai befektetőként jelennek meg az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú rotor meghajtású drónokkal foglalkozó társaságban. A 4ig Nyrt. tulajdonába került a Poli Computer is, ez az ügylet még a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásának lezárulására vár.

Megállapodást kötöttek még az Antenna Hungária Zrt.-vel és a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel (utóbbival a Hungaro Digitel Kft.-ben történő tulajdonszerzés kapcsán, amely Magyarország vezető és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata). Az Antenna Hungária (AH) a Telenor kisebbségi részvényese, a két cég (az AH és a 4ig) tavaly nyáron állt össze, hogy az alig egy évvel korábban alakult céggel, a New Space Industries Zrt.-vel közösen megalapítsák a Carpathiasat Zrt.-t, amely 2024-ig magyar kereskedelmi műholdat akar Föld körüli pályára állítani.

Szuperszámítógép szállítása? 1,9 milliárd + áfa lesz!

Márciusban a 4ig a román RCS & RDS-sel állapodott meg a Digi csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról. A társaság a felvásárlás kapcsán közzétett közleményében akkor azt írta, a Digi jól illeszkedne növekedési tervükbe, „az állami tulajdonú Antenna Hungáriával tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásába”. A Digi országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió, bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik.

Az informatikai óriás deklarált célja, hogy növekedjen a hazai és régiós távközlési piacon; ezt a negyedéves jelentésben is leszögezik, illetve meghatározó piaci pozíciókat szeretnének kiépíteni az IT és ICT szolgáltatások területén Magyarországon is a régióban.

A negyedéves gyorsjelentésből kiderül az is, miszerint a tőzsdei cég idén februárban teljesítette az MNB Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) szereplő feltételeket.

A 4ig az NKP keretében 15,45 milliárd forint forrást vont be, ezt a tervezett hazai és régiós akvizíciós tevékenység finanszírozására fordítja majd.

A 4ig Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyben (a KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül) többségi tulajdonosa Jászai Gellért (borítóképünkön). Jászai korábban fontos bizalmi embere volt Mészáros Lőrincnek. Ő volt az, aki tető alá hozta a Konzum-Opus Global tőzsdei fúziót, majd ezt követően lépett önálló pályára a 4ig többségi tulajdonosaként. Az állami tendereken gyakran jól szereplő cégben korábban a leggazdagabb magyar is érdekelt volt.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Oszd meg!