Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ex-Google-vezér: több pénz kell a mesterséges intelligenciára, különben Kína beelőzi az USA-t

Az egyik leggazdagabb amerikai, az Google ex-CEO Eric Schmidt szerint jelentősen meg kellene emelni az Egyesült Államokban a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) kutatására szánt forrásokat, különben Kína átveszi a vezetést, ami nemzetbiztonsági konzekvenciákkal is együtt járna. 

A Forbes globális listája szerint 18,7 milliárd dolláros vagyonával Schmidt a világ 33. leggazdagabb embere. A Google korábbi elnök-vezérigazgatója jelenleg az NSCAI (National Security Commission on Artificial Intelligence, amely a mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság) elnöke, ezért is számít ennyire, mit mond az AI-val kapcsolatban.

Eric Schmidt a CNN-nek adott interjúban, amelyet a forbes.com is feldolgozott, arra buzdította az amerikai törvényhozókat, hogy növeljék a mesterséges intelligencia (AI) kutatására és fejlesztésére szánt támogatásokat, mert ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy Kína lesz a legnagyobb szereplő a mesterséges intelligencia alapú megoldások piacán; egy ilyen forgatókönyv pedig Schmidt szerint nemzetbiztonsági és adatvédelmi kérdéseket is felvetne. A 65 éves milliárdos azt mondta,

az Egyesült Államok már a következő évtizedben “meglehetősen gyorsan” elveszítheti vezető szerepét az AI területén, mivel Kína egy 2017-ben elfogadott terv szerint 2030-ra vezető szerepre tör a mesterséges intelligencia alapú megoldások nemzetközi piacán. 

Schmidt arra is felhívta a figyelmet, hogy az USA az additív, például a 3D gyártási módszerek, a robotika, az arcfelismerő technológiák és a szuperszámítógépek területén is lemaradóban van Kínával szemben, ez pedig mind nemzetbiztonsági kockázatot jelent. “A kormány nem készült fel erre az új technológiára”, mivel az ártalmas információk létrehozására és terjesztésére használt AI a demokráciára is fenyegetést jelent, így végső soron háborús fegyver is lehet.

Az Egyesült Államok, AI k+f-re szánt büdzséjét – ami idén 1,5 milliárd dollárra rúg – 2022-ben 2 milliárd dollárra kellene emelni, majd a következő években duplázni kellene, míg 2026-ra el nem éri a 32 milliárd dollárt annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani Kínával.

Schmidt javaslata szerint érdemes lenne a kormányzat és a magánszektor együttműködésében is gondolkozni, és ezek kooperációjában olyan AI alkalmazásokat kifejleszteni, amelyek segíthetnek az infrastruktúra figyelésében, a problémák feltárásában és megoldásokat is ajánlhatnak és védelmet nyújthatnak például kibertámadás esetén, vagy amikor a kedvezőtlen időjárás miatt megnő az energiafogyasztás. 

Ha ezeket a technológiákat például Kínában építik ki, akkor nem feltételül követik az amerikai adatvédelmi szabályokat és „etikát”, ezért „figyelnünk kell arra, hogy mi nyerjük meg ezt a csatát” – emelte ki Schmidt, aki szerint az AI alapú megoldások piaci értéke a következő 20 évben 50 milliárd dollárra nőhet.

Borítókép: Unsplash // Lukas

 

 

 

Oszd meg!