Üzlet

Egyre látványosabb Mészáros és Csányi előnye – így változott a leggazdagabb magyarok vagyona 2014 óta

Bánáti Anna
2022. január 09. 4 perc olvasás

Nyolc éve állítjuk össze a legvagyonosabb magyarok listáját. Mutatjuk, hogyan változott a (mindenkori) top 10 becsült vagyona az elmúlt években.

A magyar Forbes 2014 óta minden évben összeállítja a legvagyonosabb magyarok listáját. A legfrissebb lista a januári lapszámban jelent meg: ennek zanzásított verziója megtalálható online is ezen a linken, azonban ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az ország 50 leggazdagabbjáról, érdemes átlapozni a magazint is. A januári számban 20 oldalban foglaltuk össze, mi történt a milliárdosokkal és érdekeltségeikkel az elmúlt egy évben, mik voltak a legnagyobb dealek és piaci események, illetve hogy ki mennyire üzletel a magyar állammal.

A magazinos kereteket azonban meghaladja, hogy az elmúlt évek változásait látványosan érzékeltessük. Íme négy érdekesség, amit nyolc év adatai alapján kiemelhetünk a (mindenkori) top 10 vagyonával kapcsolatban:

1) Egyre jobban elhúz a két leggazdagabb

2014-ben nemhogy a top 10, a dobogó is nagyon másképp nézett ki: Csányi Sándor becsült vagyonát (159,5 milliárd forint) akkor még meghaladta Gattyán Györgyé (174,3), őket Demján Sándor (146,3) követte a sorban – de benne volt a tízben például Kasza Lajos és Wáberer György is. Sehol nem volt még viszont Mészáros Lőrinc: az akkori felcsúti polgármester a következő évben debütált a listán, 24,4 milliárd forintos becsült vagyonnal, ami akkor a 30. helyhez volt elég.

Az infografikán nemcsak Mészáros Lőrinc vagyonának növekedése rajzolódik ki látványosan, de két másik dolog is: egyrészt, hogy Csányi Sándor a legújabb listán jócskán faragott lemaradásából (ennek okait ebben a cikkben foglaltuk össze), és az is, hogy a két milliárdos az elmúlt években

egyértelműen elhúzott az élmezőny többi tagjától.

A listát egykor vezető, később sok éven keresztül stabil 3. helyezett Gattyán György becsült vagyona 2018 óta gyakorlatilag stagnál. A mostani dobogós Felcsuti Zsolt, illetve a tőle mindössze 3,5 milliárd forinttal elmaradó Veres Tibor vagyona hiába nő lassan, de biztosan, egyre jobban nyílik az olló, vagyonuk több mint 180 milliárd forinttal marad el Csányié mögött – önmagában ez az összeg már elég lenne a 12. helyhez.

2) Tömörülő topmezőny

A leszakadozás már csak azért is érdekes, mert a (mindenkori) 3–10. helyezettekről ez nem mondható el, az elmúlt években egyre jobban tömörült a mezőny. A jelenséget ez az infografika szemlélteti jól:

Míg 2018-ban a 3. és a 10. helyezett (Gattyán György és Kasza Lajos) becsült vagyona között még 150 milliárd forint volt a különbség, ez évről évre stabilan csökken: idén kevesebb mint 100 milliárd forint „választja el” a 10. helyezett Jellinek Dánielt a 3. helyen lévő Felcsuti Zsolttól.

3) Érkezőben az új dollármilliárdosok

A milliárdoslisták készítése során minden évben fontos lépés, hogy egyeztessük számításainkat az amerikai Forbes szerkesztőségével. Ezt azoknak a milliárdosoknak az esetében kell megtennünk, akiknek a becsült vagyona eléri az egymilliárd dollárt, ez az elmúlt években Mészáros Lőrincet és Csányi Sándort érintette a magyarok közül. Az amerikai Wealth Team átnézte és elfogadta az idei számításainkat is, a két leggazdagabb magyar a nemzetközi listán már a friss számokkal szerepel.

Könnyen lehet azonban, hogy jövőre újabb milliárdos csatlakozik a magyar dollármilliárdosok klubjához: Veres Tibornak a legutóbbi (9 százalékos) növekedésnél nagyobbra lenne szüksége, Felcsuti viszont, ha megismétli az idei 16 százalékos ugrást, már elérné az egymilliárd dolláros határt.

4) Akikre még érdemes lesz figyelni

Ha a százalékos növekedést vesszük, az élmezőny legnagyobb növekedése nem Csányi Sándorhoz köthető (19 százalékos növekedés), nála is nagyobb arányban növelte vagyonát Jellinek Dániel (35 százalék), illetve rögtön utána a 11., 12. és 13. helyen lévő Bige László és családja (59 százalék), Széles Gábor (21 százalék) és Kasza Lajos (68 százalék). A százmilliárd forint feletti becsült vagyonnal rendelkezők közül Garancsi István is nagyot ugrott, az ő vagyona 51 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

A teljes lista ezen a linken böngészhető, további részletek a Forbes januári lapszámában!