Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tapolca, Matze Bob Unsplash

Mi várható nyáron a hazai turizmusban? Megtelik a Balaton?

Nemcsak a Balatonon, de több népszerű üdülőövezetben is telt ház lehet nyáron. Az érdeklődés már nagyobb, mint a járvány előtt volt. Lehet, hogy alacsonyabbak a szállásárak több tengerparton is, mint a Balatonnál, de a charterjáratok is drágulnak, nőhet a kiutazás költsége.

„A következő hetek a bezártságról szólnak, arra számítunk, hogy amikor jönnek a pozitív hírek a lazításról, akkor lesz nekibuzdulás. Abban bízunk, hogy ez április végére megtörténhet” – ezt április elején megjelent interjúnkban mondta Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója. Pipa, megtörtént, múlt hétvégén már ki is nyithattak a szálláshelyek, ennek apropóján újra megkérdeztük, mit mutatnak a legfrissebb keresési és foglaltsági trendek, milyen lehet a szezon. Idén nem csak a Balatonon lehet telt ház?

A keresésekben eleinte lassú növekedés volt áprilisban, aztán másfél hete pénteken jött az ugrás, rögtön azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentette, négymillió beoltott mellett a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára nyithatnak a szállások, éttermek, fürdők és egyéb szolgáltatások. A beérkező telefonhívások száma is duplázódott a Szallas.hu-nál. Már két nappal később, a bejelentés utáni vasárnap idei csúcsra ugrott a keresések száma, aztán

a múlt hét folyamán végig nagyobb volt az érdeklődés, mint két éve, a még covidmentes 2019-ben.

Kép: Dope Masters // Unsplash
A legnépszerűbb helyekre és időpontokra érdemes már most foglalni. Fotó: Dope Masters // Unsplash

Korábban a foglalások nagy része július-augusztusra összpontosult, most a héten május második felére is sok érkezett. (A tavalyi év nem mérvadó, csak júniustól oldották a korlátozásokat, onnantól lehetett utazni.) A korábbi, már bent levő foglalások közül viszont 10-15 százalékot lemondtak, valószínűleg azok, akiknek nincs és a következő hónapokban terveik szerint nem is lesz védettségi igazolványuk.

Szigetvári József jelenlegi várakozásai szerint most májusban a hazai szálláshelyek esetében a 2019-eshez képest 50 százalék körüli lehet a visszaesés.

Ez azért jó eredmény, mert lényegében a hónap eleje még szinte üres, a második fele viszont igen erősnek ígérkezik. (Akkor lesz a hosszú pünkösdi hétvége is.) Járvány okozta változás, hogy a korábbi fele-fele szálloda-apartman arány utóbbiak javára módosul, a foglalások 70 százaléka ma már apartmanokra, vendégházakra érkezik.

A főidény tavaly is jó volt, a Balatonon több hétre ki lehetett tenni a megtelt táblát, nem maradtak foglalható szállások. De országos szinten is július-augusztusban 8 százalékkal nagyobb volt a szálláshelyek forgalma, mint 2019-ben. Idén ez tovább javulhat, Szigetvári József szerint egy újabb 10 százalékos bővülés simán összejöhet.

Ebből az is következik, hogy nem csak a Balatonon lehet telt ház, hanem több másik üdülőövezetben is.

A válságban a piac szinte teljesen átállt a lemondható foglalásokra, a nagy bizonytalanság miatt az utazók nem hajlandóak előre fizetni és elvárják a rugalmasságot. Kis mértékű lemondásokra pontosan amiatt is számítani lehet a következő időszakban, mert olyanok is foglaltak lemondható szállást belföldre, akik külföldben is gondolkodnak. A nagy bizonytalanság miatt ők tettek tétet itthonra is, most viszont, hogy eltörölték a karantént a külföldről hazatérő védetteknek, többen lesznek, akik bevállalják a tengerpartot és lemondják a magyar foglalásukat.

Horvátországot illetőn a Szallas.hu-nál azt látják, hogy az érdeklődés, keresés megnőtt, de még kevesen foglalnak. Majd júniusban indulhatnak a foglalások nagyobb számban, ha tovább javul a járványhelyzet.

A járvány miatt terjed a dinamikus árazás. Fotó: Hévíz.hu

Ami a szállásárakat illeti, nincs nagy változás 2019-hez, illetve tavalyhoz képest sem Magyarországon, sem Horvátországban. De például Görögországban tavaly látványosan csökkentek a szállásárak.

A dinamikus árazás terjed, a szállások emelik az üres szobáik árát, ha jó ütemben érkeznek a foglalások és csökkentik, ha kisebb az érdeklődés annál, mint amire számítottak.

Szigetvári József szerint a legnépszerűbb helyekre és időpontokra érdemes most foglalni, mert még előfordulnak előfoglalási akciók és ezeknél már csak magasabb árak lesznek később, a népszerű szállások pedig gyorsan meg is telnek.  

A belföld-külföld dilemmával kapcsolatosan jó tudni, hogy a főidényre a repjegyárak emelkednek tavalyhoz képest a charter szolgáltatóknál és egyelőre a diszkontoknál is.

Tehát lehet, hogy alacsonyabbak a szállásárak több tengerparton is, mint a Balatonnál, de nőhet a kiutazás költsége. A fapados légitársaságok jellemzően az indulás előtti hetekben csökkentik csak a jegyárakat és az is lutri, hogy melyik járatok indulnak el egyáltalán. Ma még teljes menetrendet hirdetnek, de a gyakorlat azt mutatja, hogy két-három héttel az adott időpont előtt dől el egy járat sorsa, akkor döntenek arról, hogy van-e elég foglalás, elindítják-e, vagy törlik.  

Borítókép: Tapolcai Malom-tó Fotó: Matze Bob // Unsplash

Oszd meg!