Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Metoo-védekezéssel úszná meg a börtönt a Szilícium-völgy legnagyobb kóklere

Az évtized egyik legnagyobb médiafigyelemmel övezett pere indult el szeptember 8-án a kaliforniai San Joséban. Elizabeth Holmes, a Theranos nevű cég alapítója és volt vezetője tizenkét rendbeli csalás vádjával néz szembe. A végeredménytől függ, milyen fény vetül a szilícium-völgyi startupkultúrára, és hogy a hatása is tart-e olyan sokáig, mint a figyelem, ami Holmes-t kíséri lassan tíz éve.

Elizabeth Holmes 2003-ban, csupán 19 évesen alapította a Theranost azzal a céllal, hogy soha nem látott reformot hoz az egészségügybe, és az Edisonnak keresztelt, doboz méretű szerkezet egyetlen csepp vérből képes lesz analizálni, milyen betegségei vannak (ha vannak) a vizsgált ügyfélnek.

A Theranos mögé összesen 700 millió dollárnyi (207 milliárd forintnyi) kockázati tőke állt, amit Holmes és volt üzlet- és élettársa Ramesh „Sunny” Balwani, a cég pénzügyi vezetője azzal értek el, hogy teszteket hamisítottak meg, és elterjesztették, hogy az amerikai hadsereg is használja az Edisont. A céget 9 milliárd dolláros értékelésig tornázták, Holmes-t pedig az amerikai Forbes kiáltotta ki a legfiatalabb self-made milliárdosnővé és a következő Steve Jobs-szá 32 évesen, 2015-ben.

Nem sokkal később pukkant ki a lufi: a Wall Street Journal feltárta a furcsaságokat, a fizetésképtelenséget és a tudományos buktatókat a cég körül, és nem sokkal később az is kiderült, hogy a diagnosztikát egyszerű vértesztekkel oldották meg, csakhogy a mintákat harmadik félként beszálló laboroknak küldték elemzésre.

A csalásokhoz azért folyamodtak 2009 után, mert elfogyott a cég pénze és nem sikerült újabb nagy finanszírozót behúzni. A Walgreens gyógyszertárral korábban kötött tesztelési együttműködésüket pereskedés, majd peren kívüli megállapodás követte, ugyanez a befektetőikkel, míg végül az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet feloszlatta a céget 2018-ban.

Elizabeth Holmes a szerepléseivel kiválóan adta el magát a médiában is Fotó: Forbes Women / Facebook

Párkapcsolati abúzusra épülhet Holmes védelme

A koronavírus és Holmes első gyermekének születése egy évvel eltolta a tárgyalás kezdetét. A védelem álláspontja: Holmes egy ambícióus, fiatal vállalkozó tele szenvedéllyel.

Igen, a csúcsra vezető útján elkövetett néhány hibát, de a bukás oka nem a csalás, hanem az, hogy a cég egyszerűen nem jött be. Ráadásul folyamatos érzelmi, mentális és szexuális zaklatást is el kellett tűrnie Balwanitól – több jogász szakértő szerint is úgy néz ki, hogy erre a pontra fog épülni a védelem stratégiája.

 Az ügyészség álláspontja: Holmes 2010 és 2015 között a vásárlói egészségét és a befektetői pénzét kockáztatta azért, hogy milliárdossá váljon, a Balwani ellen tett vádak pedig nem igazak. Holmes ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson, de

ha a vád bebizonyítja a bűnösségét, akár 20 év börtönbüntetést és 250 ezer dolláros bírságot is kaphat.

Balwani is bíróság elé kerül szintén több rendbeli csalás miatt, szintén ártatlannak vallotta magát, de az ő ügyét külön perben fogják tárgyalni előreláthatólag jövő januári kezdettel.

Ha a védelem tényleg az abúzusra épít, egy ponton magának Holmes-nak is tanúskodnia kell a kapcsolatáról Balwanival,

ez pedig óriási kockázat, de ha jól sikerül, óriási pozitívum is lehet az ügyében.

A tanúvallomás során az ügyészség szakértők segítségével faggatná Holmes-t a kapcsolatáról és az akkori mentális egészségéről, amelyekről eddig hatoldalnyi sms-váltás tanúskodik, ezekről is a Wired számolt be.

Bennük Holmes folyamatosan biztosítja Balwanit a szerelméről és a csodálatáról, akkor is, amikor a Theranos már bőven ostrom alatt volt. Holmes védőügyvédjei szerint egy ponton bizonyosan tanúskodni fog a védencük.

Elizabeth Holmes a bíróságon tavaly, az esküdtek kiválasztásán Fotó: NBC Bay Area / Facebook

A Szilícium-völgy figyel, és egyelőre örül

Az egész bukástört