Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Így hízott tovább a legnagyobb magyar földesúr agrárbirodalma

A Talentis Agro 2020-as éve nemcsak a koronavírus  miatt lett emlékezetes. Már Mészáros Lőrinc a legnagyobb tejtermelő.

Mit jelentett Mészáros Lőrinc agrárbirodalma?

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel, csaknem 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel, valamint 8,6 milliárd forint EBIDTA-val zárta tavalyi üzleti évét a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt.  – derül ki a cégcsoport nyilvánosságra hozott 2020-as konszolidált jelentéséből.

Mit jelent ez?

Az EBITDA leginkább egy termelő cég pénztermelő képességét mutatja meg, a Forbes is alapvetően ebből a mutatóból indul ki cégértékelésinél. A friss adatok azt mutatják, hogy ebben az agrárbirodalom még javulni is tudott, hiszen 2019-ben 5,6 milliárdos EBITDA-juk volt:

ezek alapján azt is mondhatjuk, hogy a Talentis Agro nemhogy válságálló, de gyakorlatilag meg sem érezte a járványidőszakot.

Ahogyan azt a cégcsoport a Forbes.hu részére eljuttatott közleménye is jelzi, a Talentis Agro az elmúlt két év alatt Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag előállítójává vált.

Nettó árbevételét közel 3 milliárd forinttal, adózás előtti eredményét 1,5 milliárd forinttal, EBIDTA mutatóját pedig 1,9 milliárd forinttal tudta növelni a 2019-es adatokhoz képest.  

Miből csinálnak ennyi pénzt?

A Mészáros Csoport mezőgazdasági tevékenységet végző vállalataiból 2018 végén létrejött Talentis Agro Zrt. számára a 2020-as év volt a második teljes üzleti év. A holdingba tartozó 27 vállalatban három fő stratégiai ágazat fejlesztését tűzték ki célként: a növénytermesztést, a tejelő szarvasmarha és árutojás termelést.

A Talentis Agro Zrt. húzóágazata a növénytermesztés, jelenleg mintegy  42 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 36 ezer hektár szántó (ezzel a tulajdonos Mészáros Lőrinc számít a legnagyobb földesúrnak Csányi Sándor után). Az árbevétel csaknem kétharmada (71,2%) az állattenyésztési és növénytermesztési főágazatokban jelentkezik.

A baromfi-, sertés-, és szarvasmarhatenyésztés ágazatok 2020-ban csaknem 12 milliárd forintos nettó árbevételt produkáltak. Ezen ágazatok közül is a legjelentősebb árbevételt adó, a mintegy 7470 tehén átlaglétszámú, elsősorban Holstein-fríz fajtájú szarvasmarha- tenyésztés, amelynek köszönhetően

a tejtermelésben már most is piacvezetőnek számít a cégcsoport.

A növénytermesztés a Talentis Agro második legeredményesebb ágazata, több mint 6,2 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A Mészáros Csoport az agrárium mellett az energetikában is egyre jelentősebb szereplő, ami most már közel 1,2 millió háztartás számára lesz elég egyértelmű, hiszen Mészáros legnagyobb cége a nevére veszi a Tigázt.

Borítókép: Agrárium és élelmiszeripar, szépen lassan itt is megkerülhetetlen lett Mészáros Lőrinc.

Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Oszd meg!