Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc elérkezettnek találta az időt, hogy ráncba szedje birodalmát

Éveken át csak vette és vette a cégeket, most elkezdődött a profiltisztítás.

Zártkörű részvénytársasággá alakul a Mészáros és Mészáros Kft. szeptember 30-án – írja az Mfor, amely Mészáros Lőrinc cégbirodalmának változásait figyelte meg. Ezzel a Kft-hez képest sokkal rugalmasabb részvényesi jogosultságokat biztosítani, például a hatalmassá duzzadt Mészáros Építőipari Holding Zrt.-nek.

A magyar Forbes gazdag-listáját vezető üzletember 2010 óta robbanásszerűen bővítette cégbirodalmát, most elindult a racionalizálás. Ennek jegyében több cég is megszűnik, illetve beolvad a csoport hasonló tevékenységet folytató, nagyobb cégeibe:

  • a Kartali Vagyonkezelő Zrt. a Mészáros fia által vezetett Talentis Agro Zrt.-be olvadt június 30-án;
  • a bodrogkeresztúri Dereszla Food and Spirit Kft. a helyi Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft.-be olvadt június 30-án (ez Mészáros agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. tulajdona 2016 óta);
  • beolvad a Neo-Met Kft.-be az egykori Simicska Lajos-vállalkozás, a B-Reklám Kft.
A Dereszla pincéje - Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project
A Dereszla pincéje – Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

Ha már B-Reklám: Tavaly novemberben a más egykori Simicska-érdekeltségek, a PRO-A és PRO-B Kft.-k olvadtak be a Neo-Met Kft.-be.

Töretlen gazdagodás

Napjainkra Mészáros Lőrinc cégbirodalma az egyik legnagyobb foglalkoztatóvá vált Magyarországon, összesen 30 ezer munkavállaló dolgozik a csoportnak. Ezt az utat mindössze egy évtized alatt tette meg.

Érdemes visszatekinteni, hogy 2010-ben a Mészáros és Mészáros Kft. még évi 853 millió forintos árbevételt ért el, ami a választások utáni években, 2013-ig már évi 9,7 milliárd forintra növekedett.

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”

– mondta azóta ikonikussá vált mondatát néhány éve a milliárdos. Az állami földárveréseken is erősen terjeszkedő család, a közbeszerzések letarolása jelentősen hozzájárult a birodalom növekedéséhez. Mára a birodalomnak több száz lába van: építőcégek, mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok, szállodalánc, szuperbank és gázszolgálató is a Mészáros-birodalom hódítása közé tartozik.

A jövőről az Indexnek nyilatkozott pár hónapja, miszerint tovább terjeszkedne a szállodaiparban (főleg a Balkánon), új alternatív banki szolgáltatásokat vezetne be.

Oszd meg!