Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Dereszla pincéje - Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project

Kétmilliárd forintért vehetett francia borbirtokot a leggazdagabb magyar borásza

A Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségeit kezelő Kalocsai László Les Salles-de-Castillon településen vásárolta meg az 1782-ben alapított Chateau de Clotte szőlőbirtokot. A föld ma már Kalocsai bordeaux-i cége, a Winemajor SAS nevén van – írja a 24.hu.

A portál kiderítette, hogy a birtokot évekkel ezelőtt hatmillió euróért (kétmilliárd forint) árulta korábbi tulajdonosa, a lap becslése szerint a végső ár három és tízmillió euró között lehetett. Kalocsai céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nincs ekkora tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra.

Mi az a Winemajor SAS, és hogy jön ide Mészáros Lőrinc?

Kalocsai László borász nevéhez a francia részvénytársaság, valamint annak magyar testvére, a vagyonkezeléssel foglalkozó Winemajor Hungary kötődik. (Előbbiben kizárólagos tulajdonos, a magyar cégben Bai Edit tokaji borász a tulajdonostársa.)

A két cégen kívül Kalocsainak csak olyan cégekben van érdekeltsége, amik a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc köreihez tartoznak.

Például Mészáros legértékesebb borászatában, a Dereszla Kft.-ben, ahol Kalocsai mellett a másik tulajdonos Mészáros agráripari cége, a Búzakalász 66 Kft. 

A 24.hu a vásárlás előtt és után is megkereste Kalocsait, aki korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a vásárlás motivációit kiváló franciaországi kereskedelmi kapcsolatai adták. A részletekről, a vételárról és a finanszírozás formájáról egyszer sem szeretett volna beszélni.

Mészáros Lőrinc elérkezettnek találta az időt, hogy ráncba szedje birodalmát

Mennyi az annyi?

A 24. hu megkereste a szomszédos szőlőbirtok tulajdonosát, aki elmondta, hogy a Kalocsai-birtok korábbi tulajdonosa, Bruno Laporte korábban hatmillió euróért (kétmilliárd forint) árulta a területet. Végső árat nem lehet tudni, a becslésnél pedig sok mindent figyelembe kell venni: méret, szőlőfajták, bejáratott bormárka, infrastruktúra.

A portál újságírói a francia ingatlankereskedelemmel foglalkozó oldalakon hasonló adottságú területeket 3 és 10 millió euróért (1 és 3,5 milliárd forint) vételáron találtak.

Jó kérdés, hogy miből volt erre Kalocsainak pénze, hiszen céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nincs ekkora tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra. Mivel magánügyletről van szó, a borász nem köteles elárulni a részleteket.

A műtrágyakirály beáll az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mögé

Mit kell tudni a birtokról?

Egy francia weboldal szerint a 65 hektáros birtok harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, főleg merlot és cabernet franc fajtákat. A birtokhoz műemlék jellegű épületek is tartoznak, ahol az elmúlt években többszörösen díjazott borok készültek.

A kiemelt képen a Dereszla pincéje, Mészáros Lőrinc legértékesebb borászata. Fotó: The Orbital Strangers Project


Oszd meg!